Aktuális

Dunai hajóbaleset: vitatható az ukrán hajóskapitány alkalmassága

Kérdéses, hogy Jurij C. nyelvtudása megfelelő-e a nemzetközi hajózáshoz.

Meg kell vizsgálni, hogy a Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya alkalmas-e a nemzetközi hajózásra – közölte a Hableányt üzemeltető cég jogi képviselője.

Sógor Zsolt a Magyar Nemzetnek azt mondta, az eddigi adatok és tanúvallomások szerint Jurij C. az oroszon és az ukránon kívül más nyelveket csak törve beszél, és ha ez valóban így van, nem kaphatott volna nemzetközi jogosítványt folyami hajózásban.

A kérdés azért is fontos, mert így a férfit alkalmazó norvég Viking River Cruises cégnek is felelőssége van a történtek miatt. Ez pedig a kártérítési igények miatt is lényeges.

A tragédia másnapján hajósok arról számoltak be, hogy a Viking a katasztrófáig egyáltalán nem rádiózott. Utána az ukrán hajóskapitány forgalmazni kezdett a rádión, de egy mondatban keverte az angol, német és orosz szavakat, érthetetlen volt a mondanivalója.

A 64 éves ukrán kapitányt jelenleg halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetés vétségével gyanúsítják.

(Kiemelt kép: MTI/Cseke Csilla)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top