Aktuális

Farkasfalkák garázdálkodnak a Zemplénben

Jelenleg két falkáról tudnak a szakemberek.

Ahogy arról néhány napja mi is beszámoltunk, minden bizonnyal farkasok végeztek egy másfél mázsás borjúval a Zempléni-hegységben lévő Füzéren. Az állat leterítéséhez legalább négy farkas kellett. A ragadozók eddig messzire elkerülték az emberek által gyakran látogatott helyeket.

„A farkasok őshonosak a Zempléni-hegységben. Úgy 20 éve telepedtek meg ismét a térségben, és kiemelten védettek. Jelenleg két falkáról, mintegy 15 farkasról tudnak. A hasonló jellegű támadásokat a tapasztalat szerint az okozza, hogy a gazdálkodók nem védik megfelelően állataikat a ragadozóktól” – nyilatkozta Szabó Ádám, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának zoológiai szakreferense a boon.hu-nak.

farkas

A kép illusztráció! (iStock)

A támadás áldozatául esett borjú valószínűleg leszakadt a csordától, úgy kaphatták el a farkasok, a tehéncsorda közepén nem tudták volna leteperni.

A szakember szerint a farkasok ellen a legalább 170 centiméter magasságig felhúzott villanypásztor, illetve a megfelelő pásztorkutya jelent hatékony védelmet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top