Aktuális

50 éve nem volt ilyen meleg Alaszkában, mint most

A hűvös éghajlatáról ismert északi amerikai államban 32,2 Celsius fokot mértek. Melegebb volt ott július 4-én, mint a floridai Key Westen.

Történelmi rekord dőlt meg csütörtökön az egyesült államokbeli Alaszka legnagyobb városában, Anchorage-ben: a hőmérséklet meghaladta a 32 Celsius-fokot Az előző rekord, amelyet 1969. június 14-én mértek, 85 Fahrenheit-fok, azaz 29,4 Celsius-fok volt. A július 4-i átlaghőmérséklet Achorage-ben 18,3 Celsius-fok. A rendkívül magas hőmérsékletet egy Alaszka felett húzódó vastag, nagy nyomású légréteg okozta. 

Alaszka már a tavasszal is rekordokat döntött az enyhe hőmérsékleti értékekkel, különösen az éghajlatváltozásra érzékeny sarkköri övezetben.

A tudósok szerint Alaszkában kétszer olyan gyors a felmelegedés, mint a világátlag. 1901-től 2016-ig az egyesült államokbeli átlaghőmérsékletek 1 Celsius-fokkal emelkedtek, míg Alaszkában az emelkedés 2,6 Celsius-fokos volt.

(MTI)

Kiemelt kép: illusztráció, MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top