Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Aktuális

Elhunyt Ross Perot, volt amerikai elnökjelölt

Leukémiában szenvedett.

Nyolcvankilenc éves korában kedden elhunyt Ross Perot volt amerikai elnökjelölt, leukémiában szenvedett.

A texasi milliárdos kétszer is indult az elnökválasztáson: 1992-ben függetlenként, majd 1996-ban az általa alapított Reform Párt képviseletében.

Az 1992-es választásokon a voksok 19 százalékát szerezte meg. Ezzel az egyik legsikeresebb független elnökjelölt volt az Egyesült Államok 20. századi történetében. (A Demokrata Párt jelöltje, Bill Clinton győzött, és lett az elnök.)

Ross Perot a kampányt saját pénzéből finanszírozta, és elemzők szerint színes egyénisége is hozzájárult a sikerhez. Négy esztendővel később azonban jóval gyengébben szerepelt: a választók alig 8 százalékának bizalmát vívta ki, és Reform Párt is szétesett.

A pályájára emlékezők felidézik, hogy nagyon szerény anyagi körülmények között élő családban nőtt fel a texasi Texarkanában, fiatalon újságkihordó volt, és első millióját egy informatikai cég létrehozásával kereste.

Először 1979-ben vált ismertté a neve az üzleti világon kívül is, amikor finanszírozott egy magánkommandót, hogy kiszabadítsa cége két, Iránban fogva tartott munkatársát. Az akció sikeres lett, a sztorit Ken Follett regényben is megörökítette, majd az NBC televízió filmet is forgatott róla.

Az 1980-as években magánemberként tárgyalt vietnámi tisztségviselőkkel annak érdekében, hogy felkutassák az eltűnt vagy még börtönben lévő amerikai katonákat. Politikusként a szövetségi költségvetési deficit csökkentése és a külföldre kiszervezett munkahelyek visszahozatala mellett kardoskodott. Véleményével a második elnökjelöltsége után is jelen volt az amerikai közéletben. 2008-ban az Egyesült Államok eladósodottságával és pénzügyi kérdésekkel foglalkozó internetes honlapot is létrehozott.

(MTI)

(Kiemelt kép: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top