Aktuális

Tiszteletre méltó, ha valaki 14 évesen ház körüli munkát vállalna, de attól még illegális

Egy kamasz srác posztja pörgött végig a Facebookon, aki szeretne egy kis pénzt keresni, hogy fedezze a nyári kiadásait. A posztoló jószándéka vitathatatlan, szorgalma és önállósága példás, az ötlete azonban sajnos jogi akadályba ütközik.

„Szívesen elvállalnék kerti munkákat (fűnyírást, locsolást, gazolást, ásást), vagy kutya, cica etetését, mert saját magam szeretném összegyűjteni a pénzt nyári programokra” – írja a Facebookon B. egy Pest megyei városból. A srác még nincs 14 éves, így nem meglepő, hogy posztja cikkünk születésekor már majdnem tízezer megosztásnál jár: jó szándéka és szorgalma nemcsak becsülendő, hanem egyenesen példaértékű is. Tudni kell ugyanakkor, hogy amire vállalkozna, az sajnos jogi szempontból illegális. 

„15 éves kor alatt csak bizonyos munkák vállalhatók, ilyen például a művészeti munka, a versenysport – mondta el az nlc. kérdésére az üggyel kapcsolatban dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, a Hintalovon Alapítvány elnöke. – A gyerekmunka tilalma miatt nem lehet 15 éves kor alatt ház körüli munkát sem vállalni, és egyszerűsített foglalkozás keretében sem regisztrálható valaki, ha nem töltötte be a 16. életévét.” Mint az a szakértő szavaiból világos, B.-nek sajnos nincs esélye szabályszerűen megkeresni a nyári zsebpénzét, esete azonban jó apropó arra, hogy tisztázzuk, mit kell tudni a diákmunka jogi szabályozásáról.

Ha a gyerek már elmúlt 15, de nincs még 16

Tamás hasonló módon dolgozik, mint B., de ő már elmúlt 15 éves. Kertészeti munkára hívják főleg, időseknél nyír füvet, télen pedig elsöpri a havat a házak elől. „Soha nem jelentett be senki, nem is foglalkozom ezzel, és a haverjaim közt se tudok olyat, akinek egyáltalán felajánlották volna. Főleg gazolok, füvet nyírok, árokpartot takarítok, vagy télen, amikor leesik a hó, a környékbeli utcákban lapátolom el a havat. Egy ház egy ezres, egész jó kereset, bár mostanság ritkán esett a hó.” Tamás egyedi árképzést alkalmaz, „attól függ, ki mennyire jó fej”, de egy ezrest mindenütt elkér óránként, ha pedig nagyon megterhelő fizikailag a munka, akár 1500-1700 forint is lehet óránként a tarifa. Tamás nem fél, hogy elkapják: ilyen esetben azt mondaná, hogy ő az unokaöccs, aki segít a háznál jófejségből, hiszen visszajár a megbízóihoz. Fel sem merült benne soha, hogy ebből gond lehet.

Képünk illusztráció – Fotó: Profimedia, Alamy

Persze ez így ebben a formában végképp törvénytelen. Hogy mit mond erről a jogszabály? A 2012. évi I. törvény részletesen rendelkezik arról, hogy ki és milyen feltételekkel dolgozhat. 15 és 16 éves kor között munkaviszony keretében a nappali tagozatos oktatási intézményben tanulók az iskolai szünetek tartama alatt vállalhatnak munkát. A munkaszerződést kötelező írásba foglalni, ez a munkáltató kötelezettsége, és rögzíteni kell benne az alapbért és a munkakört is. Ezenfelül sokan elfelejtik, hogy a munkaszerződést 18 év alatt a törvényes képviselőnek is alá kell írnia. „A hatályos szabályok alapján tehát a 16. életévét betöltött személy ugyan korlátozás nélkül létesíthet munkaviszonyt, a megkötött munkaszerződés azonban csak abban az esetben érvényes, ha azon a törvényes képviselő hozzájáruló nyilatkozata is szerepel” – írja a a Pénzügyminisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztálya.

A munkaviszony létrejöttét végül be kell jelenteni az adóhatóságnak is – azt egyébként le is lehet ellenőrizni, hogy ezt megtette-e a munkaadó. 

Az egyszerűsített foglalkoztatás

Ha valaki csak időnként vállalna munkát, mondjuk kertészkedést vagy egyéb ház körüli teendőket, arra a legegyszerűbb megoldás… nem, nem a feketén alkalmazás, hanem az alkalmi munka, melynek maximális ideje szabályozva van. Mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén ugyanazzal a munkáltatóval legfeljebb évi 120 munkanapra, alkalmi munka esetén legfeljebb öt egymást követő napra, egy hónapon belül legfeljebb 15 napra, éves szinten pedig legfeljebb 90 napra vállalható így munka. 

Ennek mindössze az a feltétele, hogy az adóhatóság felé be kell jelenteni a munkaadónak, hogy egyszerűsített foglalkoztatás keretében ad munkát valakinek. A bejelentés megteremti egyúttal az alapját annak is, hogy a foglalkoztatott személy részesüljön bizonyos társadalombiztosítási ellátásban, és a foglalkoztatás a nyugdíj számításánál irányadó szolgálati időbe is beszámít majd.

Fiatal munkavállalók 

A 18. életévét be nem töltött személy fiatal munkavállalónak számít, akire speciális szabályok vonatkoznak. A maximum napi munkaidő 8 óra lehet, négy és fél órát meghaladó munkavégzés esetén 30, hat órán túl 45 perc szünet jár, két munkanap között pedig 12 óra pihenőidőt kell biztosítani. 

Összefoglalásként tehát azt kell elmondani: a speciális eseteket kivéve legálisan csak 15 év felett lehet diákmunkát vállalni, szülői beleegyezéssel, és érdemes gondosan átolvasni a szerződést, illetve ha bármi probléma van, a munkaügyi hatósághoz fordulni. Őket a kormányhivatalok járási hivatalaiban lehet megtalálni, ilyen ügyekben egyébként a munkaügyi ellenőrzést ellátó szervezeti egységek járnak el.

(Címlapképünk illusztráció)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top