Aktuális

Meghalt Heller Ágnes

A filozófus 90 éves volt.

Életének 91. évében elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, esztéta, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja – értesült a 444. A híroldal információi szerint Heller pénteken úszni indult a Magyar Tudományos Akadémia balatonalmádi üdülőjének strandjáról, de ismerősei hiába várták a parton.

Heller Ágnes filozófus a 2015-ös Ünnepi Könyvhéten (Fotó: Arild Vågen / Wikipédia)

Heller Ágnes zsidó származású polgári családban született 1929. május 12-én. A második világháborúban számos családtagját és barátját elvesztette, és bár a harcok végeztével visszakapták Falk Miksa utcai lakásukat, édesanyjával nyomorogva, gyakran éhezve éltek a következő években, így végül a szegedi zsidó árvaházba került, ahol megismerkedett a cionista mozgalommal.

Felsőfokú tanulmányait magyar-filozófia szakon folytatta 1947 és 1951 között az ELTE-n, ahol a Budapesti Iskolát megalapító Lukács György tanítványa lett. 1958-ban politikai okokból mindkettőjüket eltávolították, ezután öt évig középiskolai tanárként dolgozott, majd 1963-tól egy évtizeden át az MTA Szociológia Kutatócsoportban dolgozott, de végül itt is megfosztották állásától. Ezután egy ideig fordításokból élt, majd „hosszú tanulmányút” címén 1977-től emigrációba vonult.

A rendszerváltásig Berlinben, Melbourne-ben, Torontóban, São Paulóban és New Yorkban tanított, de 1990-től Szegedre és az ELTE-re is hazajárt előadni. 1990-től levelező, 1995-től rendes tagja volt az MTA-nak, a hazai közéletnek haláláig aktív és közismert szereplője volt. 

A filozófus halálhírét a német közszolgálati tévé régiós tudósítója is megerősítette. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top