Aktuális

Hatalmas a nyomás a nőkön: egyre többen kerülnek kórházba idegösszeomlással – ez történt a nőkkel júliusban

A pokoli kánikula mellett szomorú és felemelő események sodrásában éltük meg a júliust. Összefoglalónkban azokra az eseményekre emlékezünk vissza, amik 2019 júliusában hatással voltak a nőkre.

„Megverte anyámat, majd hasba szúrta magát”

Durva történettel indult a hónap, a Facebookon keresztül fordult a nyilvánossághoz az a nő, akinek életét kábítószerfüggő bátyja teszi pokollá. Idén nyáron jött el a nap, amikor már tarthatatlanná vált a helyzet. A báty egy dührohamában szétverte a fél házat, édesanyját megverte, fojtogatta, majd megpróbált öngyilkos lenni, ötször hasba szúrta magát. Életmentő műtétet kellett végrehajtani rajta. A váci kórházban kirendeltek mellé egy pszichiátert, aki viszont azt állapította meg, hogy beszámítható. A hatóságok nem lépnek, a család keze meg van kötve. Idő kérdése, hogy tragédiába torkolljon a történet. 

Egy fogadalom miatt nem szült soha Szabó Magda

Az olvasók legnagyobb örömére két, eddig kiadatlan Szabó Magda-kötet került a boltokba, amikből újabb részleteket tudhatunk meg az írónő életéből – például arról, hogy tudatos döntés következménye volt az, hogy nem lett édesanya, ahogy egy teljes író- és költőnemzedék sem. Kolléganőnk cikkéből kiderülnek a pontos okok. 

szabó Magda

Hunyady József fotója Szabó Magda hagyatékából, 1964

Vádat emeltek a soroksári futónő meggyilkolásának ügyében

Bár több mint öt év telt el a gyilkosság óta, a meggyilkolt futónő történetére, az elnyúló nyomozásra mindannyian pontosan emlékszünk. Az ügy végére, úgy tűnik, pont kerül, a Fővárosi Főügyészség aljas célból elkövetett emberölés, szexuális erőszak és kifosztás miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. A törvény a bűncselekményeket – a halmazati szabályokra figyelemmel – 10 évtől 25 évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel bünteti.

A nő, aki nagymamakorában hallotta először, hogy jó valamiben

Kollégánknak szívmelengető találkozásban volt része Monoron, az Elfogadás Sütödében, ahol három cigány nő adott neki leckét sütésből, kitartásból és lelkesedésből. A Máltai Szeretetszolgálat már tizenöt éve tevékenykedik a településen, ahol a lakhatási krízis és a gyerekellátás mellett a felnőttek foglalkoztatásának megoldása vált égetően sürgőssé. A sütöde ennek egyik állomása. 

Elfogadás Sütöde (fotó: Neményi Márton)

Elfogadás Sütöde (fotó: Neményi Márton)

Családapaként él a transzszexuális nő

Különleges levelet kaptunk egy édesapától, akinek vallomását az nlc. oldalán is közöltük. „Mónika vagyok, transzszexuális nő, pecsétes klinikai szakpszichológusi szakvéleménnyel. Innen indul minden gubanc, ami negyvenhét év alatt megtörtént velem.” Életének megrázó fejezetei mozifilmszerűen hatnak, ám története nem fikció, egy ember mindennapi valósága. 

Hatalmas a nyomás a nőkön: egyre többen kerülnek kórházba idegösszeomlással

Kolléganőnk a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetbe látogatott el, itt működik a Szigetkeresők egyesülete, ahol a depresszió, addikció, skizofrénia érintettjei lelhetnek békére. „Minden pszichiátriai beteg azt a helyet, azt a szigetet keresi a társadalomban, ahol elfogadják őt” – mondja vezetője, Bender Márta művészetterapeuta, aki tizenkilenc évvel ezelőtt létrehozta ezt a közösséget. A vállalt feladat nem egyszerű, hiszen a pszichiátriai betegség az egyik legerősebb stigma. 

Bender Márta

Bender Márta (fotó: Neményi Márton)

Fábián Juli ma lenne 39 éves

Már második éve nincs közöttünk, Fábián Julit elfeledni nem lehet. Halálának évfordulója nemcsak az angyali művészre emlékeztet, de arra is, hogy a halál fiatalon is elragadhat bárkit. Kolléganőnk sorai Julira emlékeznek.

Nők szja-mentessége: megjelentek a részletek

Jó hírre ébredtünk: a Magyar Közlönyben megjelent a négygyerekes nők személyijövedelemadó-mentességéről szóló törvénymódosítás. A közlemény szerint az Országgyűlés július 12-én elfogadta az egyes adótörvények módosítására vonatkozó törvényjavaslatot. Jövő januártól azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket nevelnek vagy neveltek fel, életük végéig mentesülnek személyi jövedelemadójuk fizetése alól kereső tevékenységből származó jövedelmük után.

Meghalt Heller Ágnes

Július 19 szomorú nap marad az emlékezetünkben, ezen a napon írtuk meg, hogy életének 91. évében elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, esztéta, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A hazai közélet pótolhatatlan szereplője ment el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top