Aktuális

Fábián Juli ma lenne 39 éves

Itt a nyár, a fesztiválszezon, tele vannak a borteraszok. Fábián Juli pedig második éve fájón hiányzik a színpadokról. Nőgyógyászati daganat miatt vesztettük el.
Fábián Juli, énekesnő, emlékhely

Merjünk gyerekek lenni – röviden erről szól a Like a child (Mint egy gyermek) című szám, mellyel Fábián Juli & Zoohacker 2012-ben indult az Eurovíziós Dalfesztiválon. A dallamot és a szöveget jegyző énekesnő így konferálta fel szerzeményét a műsorban:

Nagyjából arról szól, hogy az ember ne vegye már magát olyan nagyon komolyan, hanem hagyja egy kicsit a benne élő gyermeket kiszabadulni, játékosnak lenni, bohóckodni, viccelődni és egy kicsikét hülyének lenni.

Kisvártatva azonban egy olyan fejezet kezdődött az életében, amikor mégis nagyon komolyan kellett vennie magát: súlyos betegséget diagnosztizáltak nála. A szembesülés az élet végességével nemcsak egy „gyereknek”, hanem egy felnőttnek is hatalmas sokk, pláne, ha az ember olyan fiatal, hogy erre nemigen számít: Juli ekkor mindössze harminckét éves volt. Az egyéves kényszerpihenő pont akkor kezdődött, amikor a Zoohackerrel alkotott formáció sikere megugrott: egy Joshi Bharatnak adott interjúban  arról mesélt, hogy ebben az időszakban rengeteget koncertezett, és a színpadon kívül is éjjel-nappal pörgött, szervezkedett. Pedig néhány évvel korábban még az egykori Külkereskedelmi Főiskolán diplomázott… Hogy vezetett az útja mégis a színpadra?

Ritka az ilyen sokoldalú tehetség

A művészetek iránti szeretet már gyerekkorában megvolt: ének-zene tagozatos általános iskolába járt, kórustag volt, zongorázni tanult, rajzolt, festett, kézműveskedett, később egy színjátszókörben is kipróbálta magát. „Polgári diplomát” családja ösztönzésére szerzett: nemzetközi kommunikációt tanult, nyelvtudása később hasznára vált. Klipjei, videói kommentjeiben sokan kiemelik hibátlan kiejtését: volt, aki először a rádióban hallotta a számait, és alig hitte el, hogy magyar az előadó. Másik védjegye rekedtes hangja volt, mely sokak szerint úgy szólt, mint a legjobb fekete énekesnőké: ironikus, hogy egy középiskola énektanára pontosan ezért tanácsolta el a pályától – mondta Juli 2014-ben a Reflektor stábjának.

Szerencsére nem hallgatott rá: főiskolás évei alatt elsajátította a jazz-ének alapjait, majd felvételizett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-tanszakára, ahová évente ketten-hárman jutnak be. Ritkaságnak számít, ha valaki elsőre bekerül: Juli a hvg.hu-nak  mesélte el, hogy a bizottságban ülő Berki Tamás (zenész, zeneszerző, egyetemi tanár) szerint úgy felvételizett, ahogy mások diplomáznak. 2007-ben végezte el az egyetemet, már ekkor az egyik legismertebb jazz-énekverseny, a Montreux Jazz Voice Competition legjobb nyolc énekese közé jutott, csakúgy, mint 2008-ban.

Más műfajokban is nagy sikereket ért el, járta a magyar és az európai zene színpadokat, az éneklés mellett dalokat és szövegeket szerzett, majd tanított is. Átütő tehetségét a Sárik Péter duóban is kamatoztatta, több formáció tagja és vendégelőadója volt, ilyen például az Eric Sumo Band és a Barabás Lőrinc Elektric – az utóbbi meghozta az országos ismertséget. 2010-től már az első X-Faktor versenyzőit készítette fel a megmérettetésre. 2011 két okból fontos év volt a karrierjében: „Az év legjobb hazai jazzalbuma” kategóriában Fonogram-díjra jelölték saját zenekarának (Fábián Juli Jazz Riff) lemezét, és ekkor debütált legsikeresebb formációja, a Palásti-Kovács Zoltánnal alkotott Fábián Juli & Zoohacker. Hamar meghódították a slágerlistákat.

2012-ben jött a már említett szereplés az Eurovíziós Dalfesztiválon – nem sokkal ezután pedig a megrázó diagnózis.

Visszatérés

Rémület, sokk, egy hét bolyongás, úgy, hogy tulajdonképpen fel sem fogja az ember, hogy hol van – nagyjából ezeket élhette át, mikor kiderült, hogy nagy a baj. Aztán döntést kellett hozni arról, hogy mi legyen a fellépésekkel: Juli a teljes elvonulás mellett döntött, hogy a felépülésére koncentrálhasson, és megérthesse – mint mondta –, hogy miért „kapta” ezt a betegséget. Lelkileg a visszatérés sem volt egyszerű, hiszen nem tudhatta, hogy várja-e még a közönség vagy azt, hogy mennyire tud a kezelések és az egyéves önismereti út után újra beleállni a pörgésbe.

A dolgok beindultak, de társával tudatosabbak lettek, jobban válogattak a felkérések között. 2015-ben megjelent várva várt első albumuk, a „Shine”, és egyre nagyobb közönség előtt léptek fel. A koncertek mellett Juli televíziós szerepléseket is vállalt: fellépett az X-Faktorban, A Dalban és A nagy duettben is és tagja volt  a Random Trip nevű improvizációs közösségnek.

A Zoohackerrel közösen jegyzett Wine&Shine  nem csak a 2017-es nyár egyik nagy slágere volt, hanem a Paloznaki Jazzpiknik himnusza is. A tájhoz különleges kötődése van, hiszen a Balaton gyerekkora meghatározó színtere volt, gyönyörű emlékek és értékes emberi kapcsolatok kötik ide. A számról akkoriban így mesélt közösségi oldalán:

Vannak dolgok, amik egymagukban is fantasztikusak. Ezek a dolgok, ha összetalálkoznak, különleges, pezsgő csodák születnek az együttállásukból, együtt lélegzésükből. Ilyen a jazz és a bor, a zenék és az erre fogékony fülek és lelkek találkozása vagy akár két ember közös kölcsönhatása. Az új dal az ilyen hangulatokról, energiákról, nagy találkozásokról, és a legjobb dolgok együttállásáról szól.

Ez a nyár sajnos már nem a turnékkal telt: Juli július közepén bejelentette, hogy daganatos betegsége miatt bizonytalan ideig nem vállal fellépést. Sokáig bizakodott, december tizenhatodikán azonban szervezete feladta a küzdelmet. Sokan írták, hogy mostantól az angyaloknak énekel vagy azt, hogy angyallá változott, de zenésztársai szerint  a földi életében is az volt.

Mit tehetünk önmagunkért?

Egy harminchét éves nő halála nemcsak elszomorító, de ijesztő is, mert mindenkihez egy kicsit közelebb hozza az érzést, hogy az élet egyszer véget ér. Szeretnénk hinni, hogy a súlyos betegségek el fognak kerülni minket vagy azt, hogy legalább nem ilyen fiatalon érnek utol. Természetes, hogy egy ilyen hír hallatán lefagyunk, próbáljuk távolítani magunktól a rossz gondolatokat vagy egyenesen tagadni kezdünk. Pedig a legjobb talán az lenne, ha végiggondolnánk, mit tehetünk azért, hogy velünk ne, vagy csak kevesebb eséllyel történjen meg ilyesmi. Segítünk átgondolni.

Előtte azonban szögezzük le azt, hogy nem sokat tudunk az énekesnő betegségéről: annyi derült ki , hogy nőgyógyászati daganata van. Ő szerette volna így, mert nem kívánt semmilyen betegség, gyógymód arcává válni, és úgy érezte, hogy majd akkor tudja hitelesen elmesélni a történetét, ha lezárta ezt a fejezetet.

Az ő tragédiájától függetlenül elmondható, hogy a leggyakrabban előforduló női daganattípusok: a mell-, a petefészek- és a méhnyakrák. Igaz, hogy minden daganat kialakulásában szerepet játszhatnak genetikai okok, és az is, hogy vannak nagyon agresszív, rövid idő alatt kifejlődő típusok, de a megelőzést és szűrővizsgálatokat akkor sem szabad elhanyagolni, hiszen még mindig jobbak az esélyeink, ha legalább mindazt megtesszük, ami rajtunk múlik. Ezek pedig: a megfelelő étrend, a rendszeres mozgás, a káros szokások (dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás) elhagyása és a stressz mérséklése. Tudjuk, hogy tudjátok, sokat hallottátok már, de amíg még mindig több száz nő hal meg évente, nem lehet nem elmondani.

A mellrák felfedezésében fontos szerepet játszhat a rendszeres önvizsgálat és az általános, évenként megismételt nőgyógyászati rákszűrés, 40 éves kor felett pedig a kétévente elvégeztetett mammográfiás vizsgálat. Keressünk fel orvost, ha:

●       csomót tapintunk a mellben, hónaljban
●       a mellünk rendellenesen duzzadt, kemény (és ennek nincs köze a havi ciklushoz)
●       viszketést, pirosodást, foltot, váladékozást tapasztalunk
●       torzulás (bemélyedés, alakváltozás) esetén.

A petefészekrák első tünetei sajnos nem elég karakteresek ahhoz, hogy a megjelenésükkor egyértelmű legyen, hogy ez a probléma állhat a háttérben, hiszen az emésztési gondok, a derék- és a lábfájás, kismedencei feszülés és vérzészavarok mögött sok minden állhat. Olyan nőgyógyászt válasszunk, aki a szűrés keretében ultrahang-vizsgálatot is végez, a legjobb, ha hüvelyi úton!

A méhnyakrák megelőzésében kulcsszerepet játszik a HPV (humán papillomavírus) elleni oltás: igaz, hogy akkor a leghatásosabb, ha a szexuális élet megkezdése előtt adják be. A szűréseken pedig már a rákot megelőző állapot is kimutatható a hüvely műszeres vizsgálatával és kenetvétellel. Figyeljünk oda, ha vérzési rendellenességet tapasztalunk (például pecsételő vérzést a szexuális együttlétek után), ha kellemetlen szagú folyást észlelünk, ha derék-, alhas-, csípő-, lábfájástól szenvedünk, illetve ha a vizeletürítés válik fájdalmassá!

Fábián Juli még a halála előtti napokban is pozitív üzeneteket hagyott a közösségi oldalán. Hittel, türelemmel, erővel viselte betegségét, a diagnózisok előtt, közben és után is rengeteget adott közönségének. Vibráló tehetségére halála után ezekkel a csodálatos zenei pillanatokkal emlékeztünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top