Szabadidő

Dokumentumfilmet készítenek Fábián Juli emlékére, a vele készült interjúkból vágták össze a narrációt

„Nem szobrot szerettünk volna emelni, hanem az embert bemutatni a maga örömeivel és kétségeivel együtt” – mondta lapunknak Lévai Balázs, a Fábián Juli-film készítője, aki további kulisszatitkokat is elárult a december 15-én debütáló filmről.

Fábián Juli hosszú, súlyos betegségben hunyt el 2017. december 16-án, tragikusan fiatalon, mindössze 37 évesen. A kiemelkedően tehetséges jazzénekesnőnek emléket állítva és előtte való tisztelgésként most egy dokumentumfilm készült. A Like a Child című filmet Lévai Balázs író, rendező, producer, műsorvezető jegyzi, aki többek között évekig volt a Dob+basszus zenetörténeti műsor vezetője, a #Sohavégetnemérős című film producere, a Lovasi – Idáig tudom a történetet és a Beállás – Ponyvarákendrol című könyvek írója, legutóbb pedig a hat sikeres pécsi zenekarról szóló Pécsi Szál című dokumentumfilmet forgatta.

Forrás: Juli Fabian & Zoohacker / Facebook

Julival több produkcióban is volt szerencsém együtt dolgozni. Nagyon szerettem a hangját és a mindig mosolygós személyiségét is. Mellette nem lehetett rosszkedvű az ember – mondta az nlc-nek a december 15-én az M2 Petőfi TV-n debütáló dokumentumfilm készítője. – Mikor a film ötletével megkeresett egykori menedzsere, a Fábián Juli Emlékalapítvány vezetője, Szepesi Mátyás, örömmel igent mondtam. Nagy szakmai kihívás volt, elsősorban mert érzelmileg megterhelő feladat volt a stábnak és a szereplőknek is, de úgy érzem, sikerült árnyaltan megrajzolnunk Juli személyiségét. Nem szobrot szerettünk volna emelni, hanem az embert bemutatni a maga örömeivel és kétségeivel együtt.”

Lévai Balázs elmondta, a tervezés, a felkészülés során sok fejtörést okozott neki a film narrációja. „Nem tudtam elképzelni, hogy egy kedves női vagy férfihang meséli el Juli történetét, ahogy ez a portréfilmekben szokás. Végül úgy döntöttem, Juli mesélje el a saját történetét. Összegyűjtöttünk nagyon sok vele készült rádió- és tévéinterjút, és ezekből rakosgattuk ki puzzle-szerűen a film narratív részeit. Azt remélem, ettől még személyesebb lesz ez a film.

Az alkotó ígérete szerint Juli édesanyja és a két nővére mellett gyerekkori barátai, első énektanárai és zenész pályatársai mesélnek majd az énekesnőről. Nagyon sok, közel harminc megszólaló szerepel a filmben, többek között Sena, Delov Jávor, Tóth Vera, Zoohacker, Sárik Péter, Barabás Lőrinc és Palya Bea. „Két éve hunyt el Juli, és sokaknak még mindig nehéz róla beszélni, vagy fájdalmas meghallgatni a dalait. De talán ebben a gyászmunkában is segíthet ez a portréfilm” – tette hozzá a rendező.

Lévai Balázs azt is elárulta, hogy szinte minden megszólaló megemlítette Julinak egy fontos tulajdonságát: nagyon jókat lehetett vele beszélgetni. „És nemcsak jókat, hanem nagyon hosszúakat is. Igazi társas lény volt, hosszú órákon át volt képes beszélgetni a barátaival vagy a nővéreivel, és nagyon gyorsan rá tudott hangolódni a partnerére, aktívan figyelt a másik történeteire is.”  

Merjünk gyerekek lenni

Merjünk gyerekek lenni – röviden erről szól a Like a Child (Mint egy gyermek) című szám, mellyel Fábián Juli & Zoohacker 2012-ben indult az Eurovíziós Dalfesztiválon. „Mivel barátai szerint ezt a gyermeki örömöt, rácsodálkozást, lelkesedést felnőttkorára is sikerült megőriznie, úgy éreztem, ez a legkifejezőbb cím a róla szóló filmnek” – mondta Lévai Balázs. A dallamot és a szöveget jegyző énekesnő annak idején pedig így konferálta fel szerzeményét egy műsorban: „Nagyjából arról szól, hogy az ember ne vegye már magát olyan nagyon komolyan, hanem hagyja egy kicsit a benne élő gyermeket kiszabadulni, játékosnak lenni, bohóckodni, viccelődni és egy kicsikét hülyének lenni.”

Nem sokkal ezután, 32 évesen érte a megrázó diagnózis: nőgyógyászati daganattal küzd. Juli a diagnózis után a teljes elvonulás mellett döntött, hogy a felépülésére koncentrálhasson, és megérthesse – mint mondta –, hogy miért „kapta” ezt a betegséget. Ekkor még sikerült felgyógyulnia, 2017. július 16-án azonban több koncertje lemondása után bejelentette, hogy daganatos megbetegedése miatt olyan kezelésekre van szüksége, amik határozatlan időre kizárják azt, hogy fellépéseket, interjúkat vállaljon. Pontosan 5 hónappal később, 2017. december 16-án családja, barátai és zenésztársai körében hunyt el 37 évesen. 

A film előfutáraként  novemberben debütált egyébként a Földrevaló című dal és a hozzá tartozó videoklip, amit Szepesi Mátyás, Fábián Juli egykori zenésztársa írt, és összesen 18 énekes vett részt az elkészítésében, köztük Palya Bea, Wolf Kati, Tóth Vera, Mező Misi, Freddie, Jónás Vera, Lábas Viki, Mujahid Zoli, Schoblocher Barbara és sokan mások.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top