Magyarország kúl

5 csodálatos zenei pillanat Fábián Julitól

A szombaton elhunyt Fábián Juli csodás hangja sokak életébe hozott szépséget és örömöt, egyszerre szerették a jazz és kifinomult pop rajongói is. Íme egy tragikusan rövid pályafutás kiemelkedő pillanatai.

Azt hihettük, jobban van, de legyőzte őt a betegség: Fábián Juli, a kétezres évek legjobb magyar énekesnőjének jellegzetes, jazzes hangja nem szólal meg többé a színpadon. Óriási a veszteség, mutatjuk, miért.

Elsőként a jazz színpadokon tűnt fel, sokáig lépett fel különböző formációkban, ám a sugárzó, életvidám személyisége, kiemelkedő énektudása azonnal feltűnt annak aki hallhatta. Ennek ellenére sosem volt a szó rossz értelmében “díva”, szeretett zenésztársakkal együtt dolgozni. Az egyik ilyen remek jazz összeállítás volt duója Sárik Péterrel.

A legtöbben akkor figyeltünk fel rá, amikor a Barabás Lőrinc Eklektric-kel lépett fel és készített lemezt 2005-től kezdve. Hangja, egyénisége tökéletes volt az emészthetőbb jazzfelfogáshoz.

Zoohackkerre való együttműködése lett végül az a projekt, amikor már a tipikus “petőfirádióhallgató” is felkapta a fejét elképesztő éneklésére. Az első ilyen sláger a Sizzlin’ volt.

Egyetlen igazán országos slágere szint a Zoohacker-felállásban készült: a Like A Child megmutatta megtörhetetlenül mosolygós személyiségét, amely betegsége alatt is megmutatkozott nyilvános megszólalásaiban. A szám bekerült A Dal döntőjébe; ma nem is tudjuk, ki ment az Eurovízióra helyette, de ez a dal már örökzöld.

Az elmúlt években rengeteget koncertezett: talán a legfelszabadultabban a Random Trip nevű, változó felállású, improvizatív koncertsorozatban szerepelt kedvelt zenésztársaival. Tudása legjavát adta. Már nem derül ki, mi jöhetett volna még. 37 éves volt csupán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top