Aktuális

A nevelőszülők számára is elérhető lesz a gyed – ez történt a nőkkel májusban

Nevelőszülői gyed, érettségi, targoncakupa, Kövér László eszmefuttatása és megannyi más fontos pillanat 2019 májusából.

Májusban sem állt meg az élet, bőven jutott jó és a rossz hírekből egyaránt. Mutatjuk, melyek voltak azok, amik a nők életére voltak nagy hatással. 

23 ezren nevelkednek a gyermekvédelmi rendszerben

Szinte felfoghatatlan ez a hatalmas szám: 23 ezer gyermek, aki nem tudja, milyen holnap és milyen jövő vár rá. Ezen a szomorú számadaton javít valamelyest az, hogy jövő év január elsejétől a nevelőszülőknek is elérhetővé válik a gyermekgondozási díj, avagy a gyed, ez talán jobb sorsot ígér azoknak a kicsiknek, akik sorsát eddig is a felnőttek pecsételték meg. Annak, hogy nevelőszülőnek lenni mennyire „éri meg”, kolléganőnk utána járt, két érintett családot is meglátogatott

Megnyílt az ország első szakrendelője, ahol szerhasználó várandós nőket várnak

terhes nő

fotó: Istock

Ha egy téma biztosan mindenkiben kiveri a biztosítékot, az a droghasználat terhesség idején – és míg heves érzelmekből nincs hiány, megfelelő protokollból és szakemberekből annál inkább. Ezért jelent hiánypótló szolgáltatást, hogy a Józan Babák Egyesület kezdeményezésére idén megnyitotta kapuit az ország első nőgyógyászati szakrendelése, ahova szerhasználó várandós nőket várnak. Kolléganőnk a segítő szakemberekkel beszélgetett.

Egy hajléktalan nő nyílt levelet írt

Mit jelent hajléktalannak lenni? Mit jelent ebben élni minden áldott hétköznap? Mit tesz a hajléktalanokkal a társadalom? Ágnes pontosan tudja, érzelmeit, dühét, igazságérzetét pedig egy nyílt levélben fogalmazta meg, amiben helyet kaptak azok a megjegyzések, amelyeket hajléktalanként kapott, és amelyeket sorstársainak ma is el kell viselniük. Ez a levél még megrázóbbá teszi annak a magyar hajléktalan nőnek a tragédiáját, akinek holttestét Londonban találták meg. A hajléktalanság kiszolgáltatottságából számára már nem volt kiút. 

A magyar targoncakupa nő versenyzőivel beszélgettünk

Ha ipari gépekre gondolunk, férfi munkakörre asszociálunk – pedig ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk. Bizonyíték erre a 2019. május 16-án tizenegyedik alkalommal megrendezett országos Targonca Kupa, ahol a nők is kiválóan helytálltak. Róluk szólt ez a beszámolónk.

targoncakupa

fotó: Neményi Márton

Gyógyszerrel meg lehetne előzni a szülés utáni fertőzések felét

Egy szülés sajnos kockázatokkal is jár. 2016-ban például 19 500 nő halt meg világszerte a terhességgel összefüggő fertőzések miatt, de minden egyes halálozásra 70 súlyos fertőzés jut, nem ritkán hosszú távú szövődményekkel. Ezeket a sokkoló számokat enyhíti az a megfigyelés, ami bizonyítja, hogy minden 100, megelőzésképpen adott adag antibiotikum 168 további adag antibiotikum felírását teszi feleslegessé, mivel kevesebb lesz a szülés utáni fertőzések száma – vagyis az antibiotikummal a további antibiotikumok szükségességét lehetne elkerülni.

Egy ápolónő őszinte vallomása

Aki picit is jelen van a világhálón, nem mehetett el annak az nővérkének a levele mellett, aki őszintén megírta, mit jelent az egészségügyben dolgozni. Mondatai komoly hatással voltak: „Talán meglepő lesz, amit most írok, de nem a vér, a rengeteg tűszúrás látványa, nem a hányás és nem is a vizelet lesz az, amitől még évek múltán is összeszorul majd a gyomrod. Olyannyira nem, hogy egy idő után már robotpilóta üzemmódban, arcrándulás nélkül fogod takarítani valakinek az ürülékét, miközben 40 másik dolog jár majd a fejedben.” 

Megerőszakoltak? Akkor sem szakíthatod meg a terhességed!

Döbbenetes, de 2019-ben történhetett meg az, hogy az Egyesült Államokban megszavazták a legszigorúbb abortusztörvényét. Ennek alapján az sem vetetheti el a magzatát, akinek terhessége nemi erőszak vagy vérfertőzés eredménye. Kizárólag az vetheti alá magát terhességmegszakításnak, akinek veszélyben az élete vagy testi épsége, ha kihordja. Ezenkívül Georgiában, Kentuckyban, Ohióban és Mississippiben is az a szabályozás idéntől, hogy a magzatot első szívdobbanásától kezdve meg kell tartani. Az orvos bűncselekményt követ el, ha a terhesség bármelyik szakaszában magzatelhajtást végez: akár kilencvenkilenc évnyi börtönnel büntethetik. Ez egy olyan hír, amit azóta sem vett be a gyomrunk. 

„A döntéshozók szerint mi nem vagyunk család, csak két, gyermekét egyedül nevelő anya”

édesanya

fotó: istock

Biztos, hogy nem lesz köszönet abban, ha Kövér László egyszer kinyitja a száját. Májusban egy zuglói fórumon „tett ki magáért” újra, megnyilvánulása mellett a fél ország nem tudott szó nélkül elmenni. „Háromgyerekes szülők vagyunk, mi így együtt, legalábbis szerintem. De mivel a párom – mint én – háromgyerekes anya, mi nem pályázhatunk a hétszemélyes, államilag 2,5 millió forinttal támogatott autóra, nem igényelhetünk csok-ot, nem részesülünk a három gyerek után járó adókedvezményekből. Mert ő szült kettőt, én egyet” – írja egy édesanya, aki egyike azoknak, akiket Kövér üldöz. 

A Hableány tragédiája

Felfoghatatlan tragédia árnyékoltba be a hónapot, egy szerdai estén ütközött össze két hajó a Dunán a Margit híd közelében. A balesetet okozó folyami turistahajó ütközésétől a Hableány szinte azonnal elsüllyedt. Az értelmetlen tragédia 27 emberéletet követelt, köztük a hajó magyar legénységével, a koreai családdal, akinek meglepetés volt a magyarországi út, és azzal a kisgyerekkel, akit nagymamája ölében ért a halál. Felfoghatatlan!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top