Aktuális

Olyan kevesen akarnak iskolaigazgatók lenni, hogy csökkentik a követelményeket

Kevesebb szakmai tapasztalat is elég lesz.

Alig jelentkeznek már iskolaigazgatónak, a legtöbb tankerületben nem is lehet két pályázó közül választani. Emiatt könnyítenek a feltételeken: öt helyett négy év szakmai gyakorlat is elegendő lesz ahhoz, hogy egy pedagógus intézményvezetői posztra pályázzon – tudta meg a Népszava.

Kásler Miklós miniszter és Bódis József oktatási államtitkár javaslata azt is lehetővé tenné, hogy intézményvezetői szakképzettség nélkül is kinevezhessenek valakit egy iskola élére, ha a pályázati eljárások emiatt lennének érvénytelenek. 

képzés oktatás iskola osztályterem

Fotó: iStock

A lapnak nyilatkozó pedagógusok szerint az iskolaigazgatói poszt népszerűtlenségét magyarázhatja, hogy az utóbbi időkben folyamatosan vonták el az intézményvezetők jogköreit, a köznevelési törvény legutóbbi módosításával pedig azt a lehetőséget is megszüntette a kormány, hogy a tantestület, a diákok vagy a szülők véleményezhessék az igazgatói pályázatokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top