Aktuális

Közzétették a felvételi ponthatárokat

Kihirdették az idei felvételi ponthatárokat, kiderült, kit vettek fel idén az egyetemre.
pont ott parti ponthatár felvételi

A szakok ponthatárai este 8 óra után váltak nyilvánossá a Felvi.hu oldalon. A diákoknak küldött sms-ek ehhez képest késhetnek kicsit. A felvételin legfeljebb 500 pontot lehet elérni. Ebből 200 pontot lehet szerezni a középiskolai teljesítmény és az érettségi eredménye alapján, 200 pontot a szakon meghatározott két tantárgy érettségijének eredményéből. Maximum 100 többletpont jár a nyelvvizsgáért, tanulmányi versenyen elért eredményért vagy az emelt szintű érettségiért. A jelentkezők több helyre jelentkezhettek, de

mindenki csak egy helyre nyerhet felvételt:

 

a jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt. A bejutási ponthatár több tényező függvényeként alakulnak ki. Alapvetően az határozza meg őket, hogy egy szakon hány hely van, és oda hányan és milyen eredménnyel jelentkeztek – írja az Index, ahol táblázatot is közölnek a legnépszerűbb szakok felvételi pontszámairól.

Ha egy szakon alacsony vagy magas a ponthatár,

az még nem jelenti azt, hogy ott gyengébb vagy erősebb a képzés. Magas lehet a ponthatár ott, ahova sok magas pontszámú jelentkező akar bejutni, de azon a szakon is, amelyre nagyon kevés (1-5) embert vesznek fel, és nagyon kevesen jelentkeznek rá magas pontszámmal. Több olyan szak van, amelyre  csak kevés állami ösztöndíjas hallgatót lehet felvenni, ezért ott eleve magasan húzzák meg a ponthatárt. A nagyobb létszámú szakok összehasonlításánál ezért érdemesebb a felvettek átlagpontszámát figyelni. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 10 170 elsőéves kezdheti meg tanulmányait szeptemberben. Soha nem volt ilyen magas az új hallgatók száma, a tavalyi évhez képest több mint 400-zal több embert vettek fel. Az ELTE portfóliójában

tavaly megjelent gazdálkodástudományi képzések népszerűsége várakozáson felüli,

közölte az egyetem. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 4774 új hallgató kezdheti meg tanulmányait idén, kiemelkedően magasak az átlagpontszámok, és magasak a felvételi létszámok. Az alapképzésekre felvett állami ösztöndíjas hallgatók átlagpontszáma csaknem 419 pont.  Az egyetemre jelentkező több mint 11 ezer diák 21 százaléka valamelyik mesterképzést jelölte meg, ami 7,5 százalékponttal magasabb az országos aránynál. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top