Aktuális

Ha el is érték a ponthatárt, kevés a remény a bejutásra a szinyeis diákoknak

Halvány reményt kaptak azok, a budapesti Szinyei gimnáziumban érettségizett diákok, akiknek érvénytelenítették a vizsgaeredményét. Az érintettek szerint azonban szó sincs valódi esélyről.

Döntött az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban levizsgázott, de érettségi bizonyítványt mégsem kapott diákok ügyében. A minisztérium szerint esetükben valóban nem teljesültek a „vizsgára bocsátás feltételei”, így az iskola a szóbeli érettségi vizsgán súlyos szabálytalanságokat követett el.

Mint mi is megírtuk, az esti képzésen tanulók – akik különböző iskolákból érkeztek, jellemzően egy-két év után – egy része más rendszerben végzett el egyes tantárgyakat, így van olyan köztük, akinek hiányzik valamelyik korábbi eredménye, emiatt pedig a köznevelési törvény szerint eleve nem is érettségizhetett volna. Ugyanakkor az iskola vizsgaszabályzata szerint csak abból a tantárgyból van szükség különbözeti vizsgára, amiből érettségizni szeretne a diák. Gergő például, aki a Vörösmarty Gimnáziumból érkezett, nem tanult 9.-ben biológiát, a Szinyeiben viszont a 12. osztályban nincsen ez a tantárgy. A 12. évfolyam elvégzése után a bizonyítványában ennek ellenére szerepelt az „érettségit tehet” megjegyzés. 

Épp elég volt ez is (Illusztráció: Profimedia)

Most annyival javult a helyzet az Emmi döntése nyomán, hogy az érintett tanulók érettségijét a kormányhivatal érvényesnek tekinti, de bizonyítványt csak akkor kaphatnak, ha azokból a tantárgyakból is osztályozó vizsgát tesznek, amelyeknek korábban nem teljesítették a tanulmányi követelményeit.

Csakhogy közben kihirdették a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, és nagyon úgy tűnik, érettségi híján már azt sem veszik fel, aki az eredménye nyomán bekerült volna. Hisz lehetetlen pár hét alatt, a nyár közepén felkészülni egy különbözeti vizsgára annak, aki mindenképp még idén folytatná a tanulmányait (a felvételi döntések ellen fellebbezni csupán tizenöt napon belül lehet).

A fent említett Gergő édesanyja, Vrana Ildikó – aki beszélgetésünk előtt néhány perccel kapta meg a döntésről szóló értesítést – azt mondja, még azt sem tudják, hogy melyik évből kell különbözetit tenni a fiának. Vannak, akik abban bíznak, hogy az általuk kinézett szakok esetén meghirdetnek pótjelentkezést, illetve indítanak keresztféléves képzést, de van, akinek erre esélye sincs.

A körülmények ellenére Gergely dicséretet kapott történelemből és földrajzból is, annyira jól sikerült a szóbeli eredménye. „Büszke vagyok rá, rájuk. Amit ezek a gyerekek végigcsináltak, az emberfeletti” – mondta el az nlc-nek az édesanya, aki azt mondja, egy hónap alatt „nőttek fel” a gyerekeik a hivatalok packázása miatt. Nem érti, hogyan fordulhat elő az, hogy húsz tanulót úgymond kivesznek a rendszerből, mások pedig, akik szintén érintettek, és az előző években ugyanezzel a helyzettel küzdöttek, nem akadnak fenn a hálón. Számára az is megdöbbentő, hogy a szóbeli érettségi előtt tíz perccel, a folyóson közölték velük, hogy „adminisztratív hiba miatt” nem biztos, hogy meglesz az érettségijük. Ezek után nem kérdés – teszi hozzá –, milyen lelkiállapotba kerültek a gyerekek, és milyen nehezen vizsgáztak.

Az Emmi közleményében az iskola vezetését hibáztatja, ám Vrana Ildikó ezt másként látja. Kérdés, mi történik azzal, aki a teljes évét azért áldozta fel, hogy bejusson az egyetemre, és a pontok alapján be is került volna, de egy ilyen tévedés következében mindent elveszít? Ráadásul jövőre az egész felvételi rendszer megváltozik; emelt szintű érettségi és B2-es nyelvvizsga nélkül nem is lehet felsőoktatási intézménybe jelentkezni, amit nem feltétlen egyszerű megszerezni. 

Vrana Ildikó és a Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatója egyaránt dr. Kásler Miklóshoz, az emberi erőforrások miniszteréhez fordult, meghallgatást kérve az ügyben.

Címlapképünk illusztráció.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top