Aktuális

Érettségi botrány: a felvételitől is elestek a Szinyei végzősei

Nem bírálta el időben a kormányhivatal a fellebbezésüket, így a felvételiről is lecsúsztak azok a diákok, akiknek az érettségi eredményeit az utolsó pillanatban megsemmisítették.

Július 23-án éjfélkor lejárt a felvételi pontszámítás törvényben rögzített határideje, így felvételizni sem tud a Szinyei Merse Pál Gimnázium húsz diákja, akiket az utolsó pillanatban fosztottak meg érettségi bizonyítványuktól – hála az Oktatási Hivatal egy túlbuzgó delegáltjának.

Ahogy mi is megírtuk, a probléma abból adódott, hogy tanulók különböző típusú iskolákból érkeztek egy-két év után a Szinyei esti tagozatára, emiatt más évfolyamokon tanulták a kémia, biológia, fizika és földrajz tantárgyakat, és bizonyos tárgyakból nem volt elegendő év végi osztályzatuk.

A Szinyei 2018-as vizsgaszabályzatában viszont az áll, hogy különbözeti vizsgára csak abból a tárgyból van szükség, amelyikből érettségizni szeretne a diák. Ezt bírálta felül 15 perccel a szóbelik megkezdése előtt az egyik bizottság, és a sikeres érettségik megsemmisítéséről döntött. A HVG most azt írja, külön pikáns, hogy a hiányzó jegyekből nem minden vizsgabizottság csinált ügyet, csak azoknak az érettségijét minősítették semmisnek, akik az előtt a testület előtt vizsgáztak, amelyben egy bizonyos B. I. volt az Oktatási Hivatal delegáltja, a többiben elfogadták az iskolai szabályzatot.

A pórul járt diákok fellebbeztek, de hiába, a határidőig nem bírálta el kérelmüket a kormányhivatal.

Az érettségijüktől megfosztott diákok többségénél ez nemcsak azt jelenti, hogy idén nem juthatnak be a választott képzésre, de sokuknál azt is, hogy jövőre sem: 2020-tól ugyanis minimum egy tárgyból emelt szintű érettségi és legalább egy középfokú nyelvvizsga lesz a továbbtanulás feltétele.

A diákok szülei egyelőre nem nyugodtak bele a helyzetbe, szerintük egy jogállamban az a minimum, hogy az egyenlő bánásmód elve érvényesüljön.

Dagad az érettségi botrány (Fotó: MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top