Aktuális

Hiába tettek sikeres vizsgát, megsemmisítették az érettségijüket a Szinyeiben

Tizenöt diák nem kapott érettségi bizonyítványt.

Áll a bál a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium esti tagozatán, ugyanis tizenöt diák sikeres érettségi vizsgáját utólag megsemmisítette az érettségi vizsgabizottság, mert állítólag különbözeti vizsgát kellett volna korábban tenniük – írja az Index.

A tanulók különböző típusú iskolákból érkeztek egy-két év után a Szinyei esti tagozatára, emiatt más évfolyamokon tanulták a kémia, biológia, fizika és földrajz tantárgyakat, és bizonyos tárgyakból nem volt elegendő év végi osztályzatuk.

„Megmutatták ugyan az érettségi bizonyítványomat, mindenből átmentem, ott volt kitöltve a sikeres írásbeli és szóbeli eredményekkel, de végül nem kaptam meg, Csak a határozatot vihettem haza, ami szerint az eredményeimet megsemmisítették”

– mondta az egyik diák az Indexnek.

Az iskola határozata szerint az volt a baj, hogy nem tett különbözeti vizsgát kémiából, pedig – a köznevelési törvény szerint – az érettségi feltétele az elegendő számú év végi osztályzat a kerettantervben meghatározott tárgyakból.

Ennek ellentmond viszont a Szinyei 2018-as vizsgaszabályzata. Abban ugyanis az áll, hogy a különbözeti vizsgára csak abból a tárgyból van szükség, amelyikből érettségizni szeretne a diák. Ezt mondták nekik korábban az iskolában is, sőt a 12. osztály elvégzése után szerepelt a bizonyítványukban az „érettségit tehet” megjegyzés.

Az egész történetben az a legelképesztőbb, hogy csak a szóbeli érettségi vizsga előtt negyed órával derült ki, hogy mégiscsak kellett volna különbözeti vizsga. Ennek ellenére azt mondták a fiataloknak, „nyugodtan menjenek be a vizsgára”.

Az ügyben egyelőre sem az iskola, sem a fenntartó KLIK, sem az Oktatási Hivatal nem nyilatkozott.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Balázs Attila)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top