Aktuális

Érettségi botrány: mégis felvehetik idén a Szinyei végzőseit?

A diákok legalábbis így értelmezik a kormányhivatal döntését.

Közleményt adott ki a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium 20 tanulója, miután tegnap az Emmi bejelentette: a kormányhivatal érvényesnek tekinti a a diákok érettségijét. Érettségi bizonyítványt viszont csak azután kaphatnak, miután azokból a tantárgyakból is osztályozó vizsgát tettek, amelyeknek a tanulmányi követelményeit korábban nem teljesítették.

A diákok most azt kérik a kormányhivataltól, hogy a döntésről értesítsék az Oktatási Hivatal is. Őket a hivatal ugyanis úgy tájékoztatta:

„Amennyiben a jogorvoslati időszakban megszületik az érettségi vizsgáról a döntés, akkor – amennyiben kapunk a pozitív döntésről jelzést és a Központi Érettségi Nyilvántartásba is bekerülnek hitelesen a szükséges adatok – hivatalból tudjuk módosítani a besorolási határozatot.”

A diákok szerint így jogosultak arra, hogy érvényes érettségi pontjaikat a felvételi rendszerbe utólag feltöltsék, és így a 2019. szeptemberben induló felsőoktatási képzésektől ne essenek el. Még akkor is, ha magát a bizonyítványt csak a különbözeti vizsgák letétele után kapják majd meg.

A kormányhivatal vizsgálata egyébként megállapította: az iskola vezetésének a hibája, hogy a szükséges különbözeti vizsgák nélkül engedték a tanulókat érettségizni. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top