Aktuális

„Hogyhogy nem tudod, hol vagy?” – közzétették a meggyilkolt román tinilány segélyhívásait

A diszpécserek hitetlenkedtek, sőt ironizáltak is az áldozattal.

Közel egy hete dagad a botrány Romániában az után, hogy kiderült: egy emberrabló 15 éves áldozata háromszor is segítséget kért telefonon a rendőrségtől, de a hatóságok csak 19 órával a tinilány halála után hatoltak be abba a caracali házba, ahol az elkövető fogva tartotta. Az eset után a kormány vizsgálatot indított, az országos rendőrfőkapitányt, az Olt megyei prefektust és a helyi rendőrség vezetőjét menesztették, a hívásokat kezelő Különleges Távközlési Szolgálat (STS) vezetője és a belügyminiszter pedig lemondott, de az indulatok nem csillapodnak, és valószínűleg a következőkben sem fognak, ma ugyanis nyilvánosságra kerültek az áldozat telefonhívásai, és a felvételek alátámasztják, hogy megmagyarázhatatlan mulasztások történtek.

A hírekből már korábban tudni lehetett, hogy nemcsak a rendőrök követtek el súlyos hibát, amikor az ügyészségi jóváhagyásra várva órákig nem törtek be a házba, hanem a diszpécserek is, amikor nem vették elég komolyan a hívásokat, de a felvételekből és azok leirataiból – melyeket az áldozat nagybátyja tett közzé a Facebookon – az is kiderül, hogy a két ügyeletes nemcsak hitetlenkedett a hívások kapcsán, hanem még ironizált is a lánnyal. 

Mint a Transindex fordításait szemléző Index összefoglalójából kiderül, az egyik diszpécser még a harmadik hívás során is megkérdezte a lánytól, hívta-e már őket, mire az közölte vele, hogy személyesen vele is beszélt már, egy ponton pedig érthetetlen módon így vonták felelősségre az idegen házba bezárt, rémült tinédzsert:

Hogyhogy nem tudod, hol vagy? Adj meg egy tájékozódási pontot, hogy Caracalon belül hol vagy, anélkül hogy gondolod, hogy mi megtalálunk ott?

Az ügyeletesek később ingerülten azt válaszolták a rendőrök érkezését sürgető lánynak, hogy már odaküldték a kollégáikat, de „két perc alatt nem érnek oda”, amikor pedig az áldozat azt kérte egyiküktől, hogy maradjon vele a vonalban, azt a választ kapta, hogy nem lehet, mert mások is várják, hogy fogadják a hívásukat.

A 15 éves lány gyilkosa – aki autóval vette fel a stoppoló áldozatot – vasárnap beismerte tettét és azt is, hogy korábban egy 18 éves lányt is megölt.

A romániai Nagyszebenben ma is megpróbáltak elrabolni egy gyereket, de a járókelők feltartóztatták az elkövetőt.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top