Aktuális

Úgy tűnik, a #MeToo történelmet ír ezekben a pillanatokban

Aktuálisabb a #MeToo mozgalom üzenete, mint valaha, de azért jó hír, hogy már hatással van a férfiak viselkedésére.

Nemcsak a férfiakról szól a #MeToo, hanem az egymás iránti minimális tiszteletről, hogy emberszámba vegyünk minden embert, akármilyen nemű és bármilyen hatalmi pozícióban legyen is. Fontos üzenet, ami úgy tűnik, talajt ért, és most, hogy kipattant az egyik híres úszónk fenékfogdosási ügye, aktuálisabb, mint valaha.

Két tanulmányban is vizsgálták, hogy milyen hatással volt 2017-es indulása óta a #MeToo mozgalom a férfiak viselkedésére. Az alapvetően szexuális zaklatásról szóló mozgalom megmozgatta a fél világot, előléptek az áldozatok, és végre meséltek a velük történtekről, ennek pedig következményei lettek: többek között az, hogy az átlag férfi is elgondolkodott, és máshogy áll már a körülötte élő nőkhöz.

A tanulmányok során 5 ezer szingli férfit és nőt kérdeztek, hogyan hatott rájuk a mozgalom. Az eredmények szerint:

  • a megkérdezettek 60 százaléka mondta, hogy a #MeToo mozgalom fontossá vált számukra;
  • 50 százalékuk egyetértett abban, hogy egy régóta szükséges társadalmi párbeszédet indított el;
  • a férfiak 51 százaléka mondta, hogy megváltoztatta hatására a viselkedését;
  • a férfiak 41 százaléka máshogy viselkedik a munkahelyén;
  • a férfiak 33 százaléka máshogy viselkedik a randikon a nőkkel.

A megváltozott viselkedés ebben az esetben azt jelenti, hogy sokkal óvatosabbak és figyelmesebbek lettek a férfiak, és nem sütnek el poénokat a nők kárára.

metoo mozgalom hatások

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Egy másik tanulmányban kifejezetten a munkahelyi zaklatást vizsgálták. Összevetették a 2016-os és a 2018-as adatokat, hogy lássák, milyen hatással volt a mozgalom a zaklatások e szeletére. Az eredmények magukért beszélnek:

  • szexuális kényszerítés: 25 százalék volt, 16 százalék lett 2018-ra;
  • nem kívánt szexuális figyelem: 66 százalék volt, 25 százalék lett;
  • viszont több lett a nemi megkülönböztetés: 66 százalék volt, és 92 százalékra nőtt.

A tanulmány szerzői szerint a nemi megkülönböztetés növekedése a másik kettő fajta zaklatás csökkenésének köszönhető, azaz ha már nem léphetnek a tettek mezejére, akkor máshogy tesznek keresztbe a nőknek a kollégák és főnökök, például csökkentik a fizetést, előírják a ruhát a nőnemű kollégáknak, és elesnek egyéb juttatásoktól azért, mert nők.

Az eredményekből az is kiderült, hogy a munkahelyeken a nőknek nőtt az önbizalmuk, és kevésbé kételkednek magukban a #MeToo mozgalom indulása óta, ami valószínűleg azért van, mert tudatosodott bennük, hogy a többi nőt is hasonló élmények érik, ezért erősebb támogató hátteret éreznek maguk mögött.

Kulturális szempontból ezek az eredmények rendkívül fontosak, még ha nem is mind pozitív, mert elképesztő, milyen ereje van egy ilyen mozgalomnak, ami az őszinteségen és a tisztelet kivívásán alapul. Úgy tűnik, a #MeToo történelmet ír ezekben a pillanatokban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top