nlc.hu
Aktuális

Táncművészeti egyetem zaklatási botrány

Zaklatási botrány: kitálaltak a volt táncművészetisek, büntetőeljárás is indulhat

Reagált a Magyar Táncművészeti Egyetem a zaklatás botrányra, amelyet volt balettintézetisek robbantottak ki. Lelki terror, fizikai bántalmazás, szexuális zaklatás - szörnyű dolgok zajlottak a Táncművészeti falai között.

Az Azonnali.hu tegnap egy megdöbbentő riportban tárta fel, mi folyt évtizedekig a Magyar Táncművészeti Főiskola (ma Magyar Táncművészeti Egyetem) egykori balettintézetisei és tanárai között. A volt diákok beszámolói szerint mindennapos volt a lelki terror, a fizikai bántalmazás és a szexuális zaklatás is. A riportban több tanár neve is felmerül, sokan a nevüket vállalva mesélik el azokat az elképesztő pszichológiai játszmákat a balettanárok részéről, amelyeknek aztán soha sem lett következménye. Ez azonban most megváltozni látszik, ugyanis az Azonnali által közölt beszámolók után egy nappal (ma) közleményt adott ki a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora, hogy reagáljon a zaklatási botrányra – vette észre a hvg.hu.

Reagált a Táncművészeti Egyetem a zalkatási botrányra

Fotó: Unsplash

A nyilatkozatban Bolvári-Takács Gábor azzal kezdi, hogy “a mai Magyar Táncművészeti Egyetem számára elsődleges növendékei és hallgatói – szakmai, fizikai, érzelmi – biztonsága, az etikai és jogi normák betartása, az átláthatóság. Az Egyetem zéró toleranciát gyakorol minden olyan cselekedettel szemben, amely kívül esik az intézmény által önmaga számára, a magyarországi és nemzetközi sztenderdek mentén felállított, szigorú etikai normarendszeren” .

A rektor teljes nyilatkozata:

A MAGYAR TÁNCMŰVÉSZETI EGYETEM REKTORÁNAK NYILATKOZATA Az Azonnali.hu honlapon 2020. július 27-én megjelent, az egykori...

Közzétette: Magyar Táncművészeti Egyetem – 2020. július 28., kedd

Az Azonnali.hu fent említett cikkében szereplő állítások kapcsán a rektor munkáltatói intézkedést, etikai eljárást, indokolt esetben büntetőeljárást kezdeményez azon érintett balettmesterek esetében, akik a Magyar Táncművészeti Egyetemmel jelenleg is oktatói jogviszonyban állnak – írja a táncművészeti rektora.

A botrányt egyébként még Kriston László, a Balettintézet egykori növendéke robbantotta (volna) ki a metoo-botrányok kezdetén, 2017-ben, ám az iskola nem adott soha hivatalos reakciót, még a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) akkori, éppen leköszönő rektorának, Szakály Györgynek címzett nyílt levelére sem, amelyben tucatnyi kérdést tett fel, egyebek mellett arról, hogy volt-e tudomása az intézménynek szexuális visszaélésekről vagy más abúzusokról, és indult-e ezek ügyében vizsgálat.

Az Azonnali teljes riportja itt olvasható!

Ez is érdekelhet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top