Aktuális

Kirúgták Gothár Pétert a Színház- és Filmművészeti Egyetemről

Lezajlott az egyetemen a rendező-tanár etikai vizsgálata, melynek eredményét a rektorhelyettes is elfogadta: Gothár Péterrel a SZFE-n azonnali hatállyal szerződést bontanak, nem taníthat tovább a patinás művészeti intézményben.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem etikai bizottsága december 8-án ült össze, és egyértelmű döntést hozott a zaklatással vádolt Gothár Péter ügyében: a rendező oktatói szerződésének azonnali hatályú megszüntetését javasolta az egyetem vezetésének. Upor László rektorhelyettes az Etikai Bizottság ajánlását elfogadta, Gothár Péter szerződését december 9-ével megszüntette – írja az SZFE közleményére hivatkozva az Index. Hozzáteszik, az egyetem az ügyet ezzel lezártnak tekinti.

Ahogy mi is többször megírtuk minden részletével együtt, az ügy röviden:

  • A Katona József Színház november 19-én adta hírül, a szereplőket nem megnevezve, hogy egyik külsős munkatársuk több esetben is erkölcsi határokat átlépve viselkedett a színház dolgozóival, ezért már nem akarnak vele dolgozni.
  • Erre Gothár Péter egy nappal később kiadott egy közleményt, amelyben bevallotta, hogy róla van szó, és bocsánatot kért tetteiért.
  • Ennek hatására a rendező másik munkahelye, az SZFE is etikai vizsgálatot indított vele szemben. Ennek részeként Gothár Pétert is meghallgatták, melynek a mostani szerződésfelbontás lett az eredménye.

Az SZFE legutóbbi közleménye kitér arra is, hogy az egyetem vezetése nem tudott Gothár Péter egyéb ügyéről, illetve arról, hogy a rendező az egyetem falai közt követett volna el etikai vétséget. Gothár Péter művészi teljesítményét a továbbiakban is elismerik, szerintük határozottan szét kell választani a magyar film- és színházművészetben létrehozott megkerülhetetlen életmű értékelését az emberi vétségek megítélésétől. Ugyanakkor „tanár és diák, rendező és színész viszonylatában (csakúgy, mint bármilyen más hierarchikus kapcsolatban) az alárendelt személyes méltóságát sértő bárminemű viselkedés teljességgel elfogadhatatlan, és nincs olyan művészi vagy pedagógiai cél, amely az ilyen határátlépéseket elfogadhatóvá tenné” – szögezi le a közlemény.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top