Aktuális

Elfogadhatóak Gothár Péter, Kerényi Miklós Gábor és Marton László bocsánatkérései?

2017-ben, kicsit több mint két éve robbant ki a Harvey Weinstein-botrány, Magyarországon eddig három hazai kötődésű esettel foglalkozott sokat a sajtó. A közösségi médiában nagyrészt elítélték mindhárom zaklatót azok után is, hogy nyilvánosan bocsánatot kértek áldozataiktól. Szavazásra bocsátjuk, hogy te mit gondolsz minderről.

Mielőtt a véleményedet kérjük ebben a komoly témában, összefoglaljuk, miről is van szó. Szavazásunkat a cikk végén találod.

Marton László volt az első

Marton László neve a színházi rendezésein túl két évvel ezelőtt a #metoo kapcsán került be a hírfolyamba, miután Sárosdi Lilla színművésznő 2017. október 14-én azt mondta, hogy egy színházi hatalmasság zaklatta őt, majd 2017. október 19-én pontosította, hogy az idén szeptember 12-én elhunyt Marton Lászlóról van szó. Sárosdi bejelentése után Marton az MTI-n keresztül nyilvánosan bocsánatot kért, közleményét idemásoljuk: 

„Az elmúlt napokban napvilágot látott, személyemet érintő hírek mindent összetörtek körülöttem. Nem kímélték sem a családomat, sem a munkámat, sem önnön magamat. Igyekeztem egész életemben teremteni, alkotni és átadni. Mindez most megsemmisült, olyan – nagyrészt névtelen – közlések alapján, melyekben egyoldalú értékelések is találhatók.
Pályám során arra törekedtem, hogy másokat ne bántsak, hanem segítsek. Úgy a színpadon, mint azon kívül. Soha nem akartam egy másik embert megalázni.
Most megértettem, hogy vannak, akik azt gondolják, úgy érzik, hogy oly módon közeledtem hozzájuk és olyat cselekedtem, amivel megsértettem őket.
Ezúton üzenem minden névvel vagy név nélkül megszólaló személynek, hogy bocsánatot kérek, ha olyat tettem vagy úgy viselkedtem, amivel megsértettem, nehéz helyzetbe hoztam őket. Tisztelettel kérem bocsánatkérésem elfogadását.
Bocsánatkérésem mellett, továbbra is a Vígszínház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendelkezésére állok, hogy hallgassák meg vezetői, rendezői és tanári működésemmel kapcsolatban a társulat tagjait, a színház dolgozóit, valamennyi volt és jelenlegi tanítványomat.”

A második: Kerényi Miklós Gábor

A másik nagy port kavart eset Kerényi Miklós Gáborhoz, a színházi berkekben KERO-ként ismert rendezőhöz, az Operettszínház egykori igazgatójához köthető. Róla is többen állították, hogy szexuálisan zaklatta kollégáit. KERO mindezt nem ismerte el, csak annyit mondott, hogy egyesekkel durván bánhatott. Így kért bocsánatot a Facebookon

Eltelt két év, és harmadiknak érkezett: Gothár Péter

2019. november 19-én a budapesti Katona József Színház közleményt adott ki, melyből kiderült, hogy egy dolgozójuk zaklatott más kollégákat. Másnap, tehát 20-án Gothár Péter rendező a színház Facebook-oldalán tette közzé bocsánatkérését. Erről van szó:

A friss Facebook-kommentek közt böngészve sokan úgy gondolják, hogy mit sem érnek ezek a nyilvános bocsánatkérések, az nlc.hu oldalán például a bocsánatkérésére utalva egy illető egyenesen azt mondja, hogy:

gagyi, amit Gothár csinált.

A Katona József Színház oldalán eközben egy kommentelő úgy véli, hogy:

A »vagy… valaha bárkit megbántottam« egy Marton László-emlékdíjas fordulat…

Más pedig úgy-ahogy a védelmébe veszi a rendezőt, miszerint:

Szerintem a válasza kielégítő volt. Beismerte, és korábban már bocsánatot kért a sértettől. Kirúgták. Mi pedig nem vagyunk a bírái. Elítélem a zaklatás minden ilyen jellegű formáját, mert az erőszak »kistestvére«. A zaklatás fogalma alatt pedig nagyon sok mást is lehet érteni. Becsületére valljon, hogy odaállt, és vállalta tetteit.

Marton László, Kerényi Miklós Gábor és Gothár Péter (Fotó: MTI / nlc)

A többség persze elítéli Gothár, KERO és Marton tetteit is, és úgy vélik, a bocsánatkérés is smafu. Viták nélkül, csak a kérdés: 

Mit gondolsz a zaklatási ügybe keveredett rendezők bocsánatkéréséről? 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top