Aktuális

Élete legnehezebb döntését hozta az apa, mikor nemet mondott a sziámi ikreit szétválasztó műtétre

Bár a szenegáli ikreknek külön szívük és tüdejük van, a májuk és az emésztőrendszerük nagy része közös. Az orvosok szét tudnák őket választani, ám abba egyikük egészen biztosan belehal.
ikrek sziámi ikrek szétválasztó műtét

Ndeye az elevenebb. Ő az, aki imádja a figyelmet, már-már követeli is magának, míg a testvére, Marieme csendesebb, sokkal visszafogottabb személyiség” – kezdte a brit Guardiannek adott interjúját Ibrahima Ndiaye, egy hároméves sziámi ikerpár édesapja. Az eredetileg szenegáli férfi két és fél éve, 2017 januárjában érkezett az ikrekkel Nagy-Britanniába, miután a londoni Great Ormond Street-i kórház specialistái vállalták, hogy foglalkoznak a lányok esetével.

A férfi elárulta, a londoni kórházat megelőzően megkeresett egy tucat másik intézményt is a lányok leleteivel, ám mindenhonnan elutasították őket arra hivatkozva, hogy a most hároméves lányokon nem lehet segíteni. „Nagy reményekkel érkeztünk Londonba, már csak azért is, mert mint megtudtuk, korábban ebben a kórházban 30 sikeres szétválasztó műtétet végeztek.” (Többek között a fejüknél összenőtt pakisztáni sziámi ikreket, Safa és Marwa Ullahot is itt választották szét.)

Csakhogy ez a fent említett remény hamar szertefoszlott, nagyjából az első vizsgálat után. Kiderült ugyanis, hogy Marieme szíve annyira gyenge, hogy egyszerűen nem bírná a műtéttel járó megpróbáltatásokat. „Az orvosunk, Paolo De Coppi kerek perec közölte velünk, hogy amennyiben megpróbálkoznának a szétválasztó műtéttel, abba Marieme egész biztosan belehalna” – idézi élete legfájdalmasabb beszélgetését Ndiaye, aki – azután, hogy felesége visszatért Szenegálba négy másik gyermekükhöz – teljesen egyedül viseli gondját az ikreknek.

Az egykori üzletember a Guardiannek őszintén mesélt Marieme és Ndeye születésének körülményeiről. „Az, hogy sokkot kaptunk, nem kifejezés” – mondja a férfi, aki elpanaszolta azt is, hiába küldte feleségét négy különböző ultrahangos vizsgálatra is a terhessége alatt, a vizsgálatok még arra sem derítettek fényt, hogy a nő ikreket vár. „Ndeye és Marieme születése után az egész életünk a feje tetejére állt: a feleségem összeomlott, én pedig otthagytam a vállalkozásomat, hogy gondoskodni tudjak a gyerekekről.

Ndiaye őszintén beszélt arról a dilemmáról is, amivel Londonba érve az orvosuk szembesítette őt. „Hogyan egyezhettem volna bele abba a műtétbe, ami biztosan megöli az egyik lányomat, csak azért, hogy a másiknak esélyt adjak az életre? Az én szememben ők teljesen egyenlőek, mindkettőjüknek pontosan ugyanolyan joga van az életre” – magyarázza az apa, aki végül úgy döntött, nem kér a szétválasztó műtétből annak ellenére sem, hogy ez azt jelenti, előbb-utóbb mindkét lányt elveszíti majd.

„Egy időben azzal, hogy Marieme állapota romlani kezd, Ndeye állapota is romlani fog. És akkor már késő lesz ahhoz, hogy az orvosok elvégezzék a szétválasztó műtétet” – mondja az apa, aki elismerte, élete legnehezebb döntését hozta, mikor lemondott a műtétről. „Most minden létező időmet és energiámat abba ölöm, hogy boldoggá tegyem a lányokat. Tisztában vagyok vele, hogy el fog jönni az idő, mikor menniük kell, de addig a pillanatig együtt vagyunk, és együtt küzdünk. Sosem hagynám, hogy egyedül kelljen szembenézniük azzal, ami rájuk vár. Szükségem van arra a tudatra, hogy míg velem voltak, mindent megadtam nekik, amit csak módomban volt megadni.”

Nyitókép: YouTube

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top