Aktuális

Fizetőssé tette a koldulást egy svéd város

Aki engedély nélkül koldul, komoly pénzbírságot kaphat.

Gyakorlatilag fizetőssé tette a koldulást a Svédországban található Eskilstuna. A városban ugyanis augusztus 1-jétől bevezették a koldulási engedélyt, melyet három hónapra 250 korona, vagyis nagyjából 7500 forint ellenében lehet kiváltani.

Az engedély online vagy a rendőrségen is igényelhető és érvényes személyi igazolványra is szükség van hozzá. Aki az engedély kiváltása nélkül kéreget a település utcáin, azt 4000 koronás, vagyis mintegy 120 ezer forintos bírsággal sújthatják.

Jimmy Jansson, a szociáldemokrata önkormányzati képviselő a sajótnak úgy nyilatkozott, az intézkedés célja, hogy megnehezítse és bürokratikusabbá tegye a koldulást, a  hajléktalanok és más kiszolgáltatott személyek pedig az engedély kiváltás révén kapcsolatba kerüljenek a helyi önkormányzattal, illetve a szociális ellátórendszerrel.

koldus koldulás hajléktalan

A kép illusztráció! (iStock)

A kritikusok szerint azonban az új szabályozás még kiszolgáltatottabbá teszi majd a koldusokat és növeli a kizsákmányolás  lehetőségét. Előfordulhat például, hogy különféle bűnbandák fizetik ki a koldusok helyett az engedélykérelmek díját, majd a tartozással zsarolhatják őket.

Eskilstunában a hétvégén nyolc engedélykérelmet nyújtottak be, míg három uniós állampolgárt már figyelmeztettek engedély nélküli koldulás miatt.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top