Aktuális

Újranyithat egy Pest megyei bánya, káosz lehet a településen

Évente 50 ezer köbméter mészkövet termelnének ki.

Újranyitna egy régi mészkőbányát egy cég Pilisvörösváron. Az eredetileg 1995-ben megnyitott bánya Pilisvörösvártól 2,8 kilométerre, Pilisszántótól 1,2 kilométerre található. Pilisvörösvár külterületén helyezkedik el, minden oldalról erdő veszi körül. 

A bányatelek nem, de a környezete Natura 2000 természetvédelmi területnek minősül, mivel a bánya még a védetté nyilvánítás előtt nyitott meg – olvasható a város honlapján közzétett polgármesteri közleményben.

A bánya és a környék térképe (Forrás: Pilisvorosvar.hu)

A tervek szerint a C & C Property Holding Kft. a bányából 2019-től 2029-ig évente 50 ezer köbméter, összesen 450 ezer köbméter követ termelne ki. A lefejtett követ a helyszínen aprítanák, de robbantásos technikát is használnának. A szállítást napi 10-15 kamionnal végeznék.

Pilisvörösvár polgármestere szerint a bánya újranyitása ellehetetlenítené a városlakók életét, a kő kitermelése és elszállítása zajjal és porral jár, és tönkreteszi a település útjait is.

Gromon István ezért azt kéri a pilisvörösváriaktól, hogy minél többen menjenek el a keddi, augusztus 27-i közmeghallgatásra (18 órára a Művészetek Háza színháztermébe), hogy megvédjék a környezetet és magukat a bánya várható hatásaitól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top