nlc.hu
Aktuális

Bizonytalan a václigeti állatmenhely sorsa

Bizonytalan a václigeti állatmenhely sorsa egy kavicsbánya miatt

A václigeti menhely azon a területen működik, amelyet a terjeszkedő kavicsbánya is kinézett magának. Az alapítvány nem szeretne költözni, de kérdés, hogy ellen tud-e állni a bánya terjeszkedésének.
Kutyák a Zöld Menedék menhelyen Václigeten

Könnyen lehet, hogy hamarosan költöznie kell a Zöld Menedék Alapítvány václigeti állatmenhelyének, mert a szomszédos kavicsbánya terjeszkedne, és a tervekben az állatotthon másfél hektáros területével is számolnak – írja a Telex.

Az alapítvány vezetője, Sági Barbara a terjeszkedésről csak néhány napja, egy véletlen utcai beszélgetés közben értesült, mert hiába ő a terület tulajdonosa, sem őt, sem a környező, a bővítésben érintett ingatlanok tulajdonosait nem hívták meg az augusztus 24-i közmeghallgatásra, amit a környezetvédelmi eljárás során köteles tartani a kormányhivatal és a cég.

Ezzel párhuzamosan a váci gazdasági és városfejlesztési bizottság befogadta a a Lasselsberger magyar leányvállalatának a kérelmét, és a bányászat megindításához átminősítik a kinézett területet, azaz módosítják a helyi építési szabályzatot és a településszerkezeti tervet. Az a városrész, ahol most a menhely üzemel, mezőgazdasági területként szerepel, ez kerülne bányászati besorolás alá. Igaz, az építési szabályzat módosításának folyamata még az elején tart. 

„Az normális, hogy a magántulajdonban van egy mezőgazdasági terület, és kivehetik anélkül, hogy szólnának?” – fakadt ki a Telexnek Sági Barbara, aki nagyon csalódott az önkormányzatban is, amellyel szoros volt az alapítvány együttműködése az elmúlt három évtizedben.

Olyat is hallani, hogy a cég megvásárolná vagy bérbe venné a kinézett földterületeket, ám egy állatmenhelyet nem olyan egyszerű elköltöztetni, és a nulláról újraindítani valahol máshol. Több száz kutya és macska jövője került veszélybe, az alapítvány egyelőre azon dolgozik, hogy maradhassanak.

(Kiemelt kép: Facebook/Zöld Menedék Állatvédő Alapítvány – Vác)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top