Aktuális

Érvénytelenítették az utcán alvás miatti ítéletet, annyit hibázott a bíróság

Meg kell ismételni az eljárást az első hajléktalan ügyében, akit utcán alvás miatt kaptak el.

A Fővárosi Törvényszék érvénytelenítette az elsőfokú eljárásban Cs. Béla ellen meghozott bírósági ítéletet. Cs. Béla volt az első hajléktalan, akit az után állítottak elő, hogy a hajléktalanok kriminalizálását célzó rendeletet elfogadták.

Cs. Béla júliusban három rendőri figyelmeztetés után sem hagyta el az utcát, ezért a Gyorskocsi utcába állították elő. 72 órás őrizetben tartották, tárgyalásán pedig nem lehetett jelen, azt a szomszéd helyiségből, videós kapcsolaton keresztül követhette nyomon. Végül a bíróság figyelmeztetésben részesítette „életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése” miatt, ezt a rendelkezést érvénytelenítették most.

Forrás: Freepik

Az Utcajogász Egyesület közleménye szerint a Fővárosi Törvényszéken megállapították, hogy a bírósági titkár egyáltalán nem foglalkozott azzal, amit Cs. Béla mondott, csakis a hiányos rendőrségi iratokra támaszkodott. Emiatt az egész tárgyalást meg kell ismételni, Cs Bélának újra bíróság elé kell állnia.

(via Index)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top