Aktuális

Miközben mindenki Brazíliára figyel, Bolíviában még nagyobb környezeti katasztrófa készül

A dél-amerikai ország szárazerdei is égnek, eddig közel 1,2 millió hektár vált a tűz martalékává. A környezetvédők Evo Morales elnököt hibáztatják a tragédiáért.

Miközben a világsajtó a brazíliai esőerdők pusztulásáról cikkezik, az egyik szomszédos országban, Bolíviában ha lehet, még nagyobb természeti katasztrófa készül. Az Evo Morales elnök által felheccelt farmerek gyújtotta tüzek több mint 1,2 millió hektárnyi erdőt perzseltek fel a hatalmas kiterjedésű chiquitano szárazerdőkből – eddig; a lángok az élővilágot is súlyosan megtizedelték.

Önkéntes tűzoltó dolgozik a bolíviai szárazerdőben (Fotó: Gaston Brito / dpa)

Az erdő pusztulása nacionalista indulatokat szított az országban. A helyiek szerint a bevándorló farmerek tehetnek az elképesztő méreteket öltő ökológiai katasztrófáról, mert nem tudják, hogyan lehet kordában tartani az új legelők és termőterületek kialakítása miatt gyújtott tüzeket. Roly Aguilera, Santa Cruz megye egyik vezetője szerint a legnagyobb baj az, hogy illegális bevándorlók telepedtek le az erdőben, akiket ráadásul „a központi kormányzat is bátorított”.

„A természet gyilkosa”

Az égő erdőket önkéntes tűzoltók ezrei próbálják oltani, egyikükkel, Runy Callaúval a The Guardian készített interjút. Runyt egy a tűz elől menekülő jaguár támadta meg oltás közben. „Az életéért futott. Nagyon meg volt rémülve” – mondta a tűzoltóparancsnok, aki csodával határos módon ép bőrrel úszta meg a nagymacskával való találkozást. Nem ő volt az egyetlen, aki ijedt, súlyos égési sérülésekkel küzdő állatokkal találkozott: a tűzoltók folyamatosan mentik a sérült vaddisznókat, tapírokat, tatukat, vadmadarakat és más, a szárazerdőkben őshonos állatokat. Runynak egy csörgőkígyóval is meg kellett küzdenie. „Felmászott a lábamra, valószínűleg azt hitte, hogy egy fatörzs – mondta. – Nem akart bántani, csak próbált elmenekülni a tűz elől.”

Elpusztult csörgőkígyó a felperzselt bolíviai erdőben (Fotó: Aizar Raldes / AFP)

Az elmúlt hónapban több ezer erdőtüzet regisztráltak Bolíviában. A környezetvédők és az ellenzékiek szerint Evo Morales tehet a katasztrófáról; a baloldali elnök brazil kollégájához, Jair Bolsonaróhoz hasonlóan bátorította a helyi farmereket, hogy minél nagyobb részt hasítsanak ki állataiknak a hatalmas kiterjedésű erdőkből. Morales populista politikája komoly indulatokat szított országszerte. Amikor múlt pénteken Concepción városában mondott beszédet, a dühös tüntetők „a természet gyilkosának” nevezték.

„Ez a legborzasztóbb tragédia, amit láttam”

Morales, aki idén negyedik elnöki ciklusára készül, a közvélemény nyomására a környező országok segítségét kérte a tomboló erdőtüzek megfékezésére. Az elnöki hivatal próbálja elhárítani magáról a felelősséget: hivatalos közleményeik szerint a szokatlanul erős szél és a száraz időjárás okozta a természeti katasztrófát.

Pokoli körülmények között kell dolgozniuk a tűzoltóknak (Fotó: Aizar Raldes / AFP)

Miközben az állam vezetése magyarázkodik, az önkéntes tűzoltók saját életüket is kockára téve dacolnak a dühös lángokkal. Egyikük, Andrés Manacá nyolc napot töltött az égő erdőkben. „Nagyon nehéz volt oltani, a tűz kétszer is kis híján csapdába ejtett – mondta a férfi. – A legnehezebb pillanatokban a családomra gondoltam, Istennek hála, hogy kijutottam abból a pokolból.”

„Úgy éreztem, magát a természetet kell megvédenünk” (Fotó: Aizar Raldes / AFP)

Manacát tizennégy társával együtt helikopterekről dobták le az erdőbe. „Úgy éreztem, magát a természetet kell megvédenünk. Tucatjával hullottak az állatok, az égett hús szaga elviselhetetlen volt. Költési szezon van, amikor a fák lángra lobbantak, a papagájok élve égtek el a fészkükben. Egyfolytában sírtunk, nagyon tehetetlennek éreztük magunkat. Ez a legborzasztóbb tragédia, amit valaha láttam.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top