nlc.hu
Aktuális

Jason Momoa a hawaii-i tűzvészről

„Nincs szükség rád ott, ahol egy sziget szenved” – Jason Momoa beszólt a Hawaiira készülő turistáknak

A sztár keményen kritizálta azokat, akik nem akarják lemondani a tűzvész sújtotta térségbe tervezett nyaralásukat.

Jason Momoa Instagram-posztban szólította fel a turistákat, hogy ne utazzanak Mauira most, mikor a sziget a pusztító erdőtüzek után még mindig a károk helyreállításával van elfoglalva – számolt be a BBC.

„Maui most nem az a hely, ahol nyaralni kellene. Ne utazz oda. Ne győzd meg magad arról, hogy szükség van a jelenlétedre egy olyan szigeten, amely brutális szenvedések áldozata lett” – írta a színész, aki maga is hawaii őslakos.

„Most már két Hawaii van”

A poszt azután került nyilvánosságra, miután a sajtó felkapta a hírt, hogy a helybéli lakosok arra panaszkodtak, hogy miközben ők még az eltűnteket és a halottakat számolják, Maui szállodáiban turisták fürdőznek a tengerben, mintha mi sem történt volna.

„Ugyanaz a víz, amelyben három nappal ezelőtt meghaltak az embereink, ugyanaz a víz, amelyben másnap ezek a látogatók – turisták – úsztak” – mondta egy helyi lakos a BBC-nek nyilatkozva.

„Ez sokat elárul arról, hogy hol van a szívük és az elméjük, és hol van most a mi szívünk és elménk. Közülünk senki sem szórakozik a tragédián és folytatja az életét, mintha mi sem történt volna – tette hozzá. – Most már két Hawaii van. Az a Hawaii, amiben mi élünk, és az a Hawaii, amiben ők élnek.”

Maui szigetén több erdőtűz ütött ki gyors egymásutánban augusztus 8-án, amikor a Dora hurrikán a Hawaii-szigetektől délre elvonult.

Bár a tüzek pontos oka még nem ismert, az erős szél és a száraz aljnövényzet kombinációja miatt még egy olyan apró szikraforrás, mint egy eldobott cigarettacsikk vagy leszakadt felsővezeték is katasztrófához vezethetett. Az extrém hőhatás miatt Hawaii mintegy 400 riasztót tartalmazó hálózata, amely a szökőár és más természeti katasztrófák esetén hivatott figyelmeztetni a lakosokat, nem aktiválódott, ezzel megnehezítve a mentést.

hawaii tűzvész

Légi felvételen házak és üzletek láthatók, amelyeket egy erdőtűz pusztított el 2023. augusztus 11-én a hawaii Lahainában. Több tucat ember meghalt és több ezer embert kellett kitelepíteni, miután kedden egy szél okozta erdőtűz pusztított Lahaina városában. A csapatok továbbra is keresik az eltűnt embereket (Fotó: Justin Sullivan/Getty Images)

Az egyik legpusztítóbb amerikai erdőtűz

A gyorsan terjedő tüzek eloltása több napba telt: a legnagyobb égő felület Lahaina körül található, ami közel 800 hektár. Itt jelenleg is csak a tűz 85 százalékát sikerült megfékezni, míg a kisebb helyeken már 100 százalékban a tűzoltók irányítása alatt van a helyzet.

Az elmúlt százéves amerikai történelem legpusztítóbb erdőtüzének nevezett katasztrófa eddig 99 emberéletet követelt, de ahogy a hatóságok folyamatosan végzik a romeltakarítást, valószínűleg emelkedni fog a halálos áldozatok száma. A Guardian információi szerint a keresőkutyák mindössze a leégett terület három százalékát járták be ez idáig. A tűzvész 2200 épületet pusztított el, köztük több híres történelmi emléket. A becslések szerint több ezer főre tehető azok száma, akik utcára kerültek miatta.

hawaii tűzvész

Lianu és Zeran Harris nézik, ahogy az adományokkal teli teherautók elindulnak Lahainába. A helyi kormányzat látszólag lassú reakciója miatt csalódott lakosok a környező közösségekben adományokat gyűjtenek, és megszervezik, hogy eljuttassák azokat a lepusztult Lahaina környékeire (Fotó: Robert Gauthier/Los Angeles Times via Getty Images)

Nem turistának való hely

A katasztrófa a turizmus szempontjából a lehető legrosszabbkor, főszezon közepén jött. Bár az érintett szigetekre néhány légitársaság még mindig indít járatokat, a legtöbb cég a fapados járatokat leszámítva díjmentesen visszatéríti a Hawaiira szóló jegyek árát. Az amerikai Turisztikai Hivatal arra kérte a turistákat, hogy ha lehet, akkor halasszák el az érintett területekre való utazást.

A szállodák és üdülőhelyek nagy része elvesztette az áramellátást, leállították a szolgáltatásokat, és teljesen leállították a vendégek fogadását. Az érintettek pénzét vissza fogják téríteni, de a helyi hatóságok türelemre intik az utazókat, és azt kérik, hogy ne próbáljanak kapcsolatba lépni a szállásadóikkal, ezzel is túlterhelve a korlátozott sávszélességet.

hawaii tűzvész

A Maui erdőtűz elől evakuált emberek százai kaptak menedéket a War Memorial Centerben a Hawaii állambeli Kahuluiban 2023. augusztus 10-én (Fotó: Mengshin Lin a The Washington Post számára via Getty Images)

A szállodák a vendégek fogadásáról átálltak a dolgozók és családtagjaik, valamint a katasztrófavédelem munkatársainak elhelyezésére, amíg a tüzeket teljesen megfékezik, és az utakon való közlekedés ismét biztonságossá válik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top