Aktuális

Mobilozás és ittasság miatt történik sok gyalogosbaleset

Kijöttek a statisztikák. A péntekek a legrosszabb napok.

A halálos gyalogos áldozatok száma – évenként eltérően – 124 fő és 192 fő között változott – derül ki az Országos Rendőrfőkapitányság és az Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) statisztikáiból.

Ez a szám tavaly 165 halálos áldozatot jelentett. A statisztikákból azonban az is kiderül, hogy az autósok is figyelmetlenek: idén 69 gyereket gázoltak el zebrán. 

A gyalogosok évente 900-1000 közúti balesetet okoztak, az őket érintő balesetek 40 százalékában őket terhelte a felelősség.

Ennek fő oka, hogy hirtelen lépnek az úttestre, mely minden évben több mint 400 személysérüléses balesetet eredményez. A második leggyakoribb ok az úttesten tilos jelzésen, illetve tiltott helyen való áthaladás, amely nagyságrendileg 200 balesetet jelent.

Érdekes adat, hogy a legtöbb gyalogosbaleset Budapesten és Pest megye területén történik, hétköznapokon, főleg pénteken.

A hirtelen úttestre lépés mellett veszélyeztető tényező, ha a gyalogos ittas, vagy éjszaka, rossz látási viszonyok között közlekedik, illetve a mobiltelefonok (főleg az okostelefonok) használata közlekedés közben; azon belül is az egyes alkalmazások figyelemelvonó hatása egyre több gyalogos baleset hátterében áll.

(Kiemelt kép: illusztráció, Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top