Aktuális

Meghalt az első német űrhajós

Sigmund Jähn 82 éves volt.

A Német Űrrepülési Központ (DLR) tájékoztatása szerint szeptember 21-én, 82 éves korában elhunyt Sigmund Jähn, az első német űrhajós – írja a 24.hu.

Az eredetileg nyomdásznak készülő Jähn 1955-ben csatlakozott az NDK Nemzeti Néphadseregének Légierejéhez. 1966-tól pedig a Moszkva közelében fekvő Gagarin Légi Akadémián tanult.

1976-ban választották ki a Szovjetunió Interkozmosz programjára,  és 1978-ban 7 napot, 20 órát és 49 percet töltött az űrben.

Űrrepülése után visszatért Kelet-Németországba, ahol egy új űrközpontnál dolgozott. Németország egyesítése után fontos szerepet töltött be a DLR és az Európai Űrügynökség kapcsolatépítésében, és részt vett öt német űrhajós felkészítésben is. 2002-ben vonult vissza.

Kitüntették a Szovjetunió Hőse és a Német Demokratikus Köztársaság Hőse címekkel, 2001-ben pedig róla nevezték el az 17737 jelű aszteroidát Sigmundjähnnak – olvasható a 24.hu oldalon.

(via)

Kiemelt kép: AFP/ROBERT SCHLESINGER / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top