Aktuális

Kihaltnak hitt védett állat jelent meg Villányban

50 éve nem látták már a fura kis lényt.

Úgy néz ki, mint egy fűszál, ezért laikus számára nehezen észrevehető a sisakos sáska, amely  fokozottan védett rovar.  A szakértők 50 éve kihaltnak hitték a Villányi-hegységben őshonos fajt, amelynek még  latin neve is hazánkra utal: Acrida ungarica. A 24.hu szerint védett állatról van szó, amelynek természetvédelmi eszmei értéke 50 ezer forint.

Képünk illusztráció/Fotó: Pixabay

Ma már Magyarország nagy részén csak elszigetelt foltokban él, több területről el is tűnt, a Villányi-hegységben például 1971 óta kihaltnak tekintették” – írja a lap, mely dr. Erdős Lászlótól, az Ökológiai Kutatóközpont Kísérletes vegetációökológiai kutatócsoport tudományos munkatársától tudta meg, hogy a faj ötven év után újra felbukkant Villányban, egy helyileg védett kis természeti területen.

A rovar a síkvidéki, füves területeket részesíti előnyben, a Kiskunságban viszonylag sok helyen megtalálható, ám a Dunántúlon rendkívül ritka: a déli fekvésű domboldalak rétjein fordul elő, itt tudja kihasználni kiváló rejtőzködő képességét. A repülés közben csörgő hangot adó állatot a földön nagyon nehéz észrevenni, pedig átlagosan 3-6 centire nő, de a nagyobb nőstények a hét centit és elérhetik. 

A sisakos sáska növényevő, mégsem okoz mezőgazdasági károkat, mert nem téved megművelt földekre. Fogyatkozásának éppen az az oka, hogy természetes környezetben érzi jól magát, viszont a turizmus és az élőhelyek feldúlása, betelepítése következtében jelentősen csökkent a populáció. Erdős László mostani felfedezése azt jelenti, hogy nemcsak az élőhelyéül szolgáló réteket érdemes védett területté tenni, de az apróbb területeket is, mert „ökológiai fülkeként szolgálhatnak a visszatérő őshonos fajoknak”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top