Aktuális

A héten előbukkanhat Magyarország legalacsonyabb hegycsúcsa

Csütörtökön és pénteken lehet meglesni a Gellért-hegy lábánál.

Országszerte alacsony a Duna vízállása, bár ez megszokott jelenség ilyenkor ősszel, ugyanis a szeptember vége és az október kisvizes időszaknak számít hidrológiai szempontból.

A vízszint jelenleg 50 centivel, egy méterrel haladja meg a tavalyi negatív rekordokat, amelyek októberben születtek – mondta az Inforádiónak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Jelentős csapadék a következő napokban sem várható, ezért a szakemberek arra számítanak, hogy Budapesten csütörtökön vagy pénteken előbukkanhat az Ínség-szikla.

Az Ínség-szikla egy többnyire víz alatti lévő sziklaszirt a Dunában a Gellért-hegy lábánál. A népnyelv szerint Magyarország legalacsonyabb hegycsúcsa. Tengerszint feletti magassága 95,76 méter, ezért nagyjából 93 centiméteres vízállástól látszik ki a Dunából. Nevét onnan kapta, hogy aszályos, azaz ínséges időszakban válik láthatóvá.

(Kiemelt kép: MTI / Szigetváry Zsolt)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top