Aktuális

Olyan bolygót találtak, amely nem is létezhetne

A felfedezés alapvetően átírhatja azt a széles körben elfogadott modellt, amely a Naprendszer bolygóinak kialakulását magyarázza.

Olyan exobolygóra bukkantak a kutatók, amely a tudományos konszenzus szerint nem is létezhetne – írja a CNET híre alapján a 24.hu. A GJ 3512b jelű égitest különlegessége, hogy a csillagához képest hatalmas méretű. Az objektum egy M típusú vörös törpe körül kering, az ilyen égitestek általában ötször kisebbek a Napnál. A most felfedezett csillag sem túl méretes, míg a Nap 330 ezer, addig a GJ 3512 csak 270 ezer földtömegű – írja a lap.

Képünk illusztráció (Fotó: Wikipédia)

A csillag csupán 250-szer nagyobb tömegű, mint bolygója, a GJ 3512b, amely viszont óriási: közel feleakkora, mint a Jupiter. Ez a szakértők szerint roppant különös, hiszen az M típusú csillagok közelében elvileg nem lehetne ilyen nagy bolygó.

Christoph Mordasini, a Max Planck Csillagászati Intézet munkatársa, az objektumot bemutató tanulmány egyik szerzője szerint az ilyen csillagok mellett elvileg csak Föld nagyságú vagy annál valamivel nagyobb bolygók, ún. szuperföldek lehetnének. A kutató azt mondja, az új adatok alapján érdemes átgondolni azt a széles körben elfogadott modellt, amely a Naprendszer bolygóinak kialakulását magyarázza.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top