Aktuális

Játszótéri balesetek: a szigorú előírások ellenére bármikor történhet tragédia

Az elmúlt hetekben több játszótéri baleset is történt, köztük tragikus kimenetelű is: a csányi óvoda udvarán egy hatéves kislány meghalt, amikor rádőlt egy rosszul karbantartott mászóka. A szigorú előírások ellenére az országban több veszélyes játszótér is lehet, gyakran előfordul, hogy a pénz vagy az odafigyelés hiánya miatt nem végzik el a szükséges karbantartásokat.

Ahogy arról az nlc. is beszámolt, balesetveszélyes az új érdi játszótér, amit szombaton egy családi nap keretében adott át T. Mészáros András helyi polgármester. Az RTL Klub Híradójának tudósítása szerint a háromszázmillió forintból épült játszótér közel sincs még kész: több helyen jókora csavarok, csövek, kábelek állnak ki a földből, és olyan munkagödrök is vannak a területen, amelyeket csak egy könnyen elmozdítható műanyag fedél takar.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI / Mónus Márton)

A szülők szerint több gyerek is beleesett a munkagödrökbe, egyiküket kis híján felnyársalta két betonvas. Vannak, akik a játszótér közepére épített tavacskát is veszélyesnek tartják: „Jelenlegi állapotában életveszélyes (…) a babajátszótérbe épített kis tó, mindenféle kerítés vagy korlát nélkül” – írta egyikük.

A városháza magyarázkodik

A helyiek közül többen azt mondják, érthetetlen, miért adták át ilyen sietve a félkész játszóteret: annál is inkább, mivel – ahogy a 444.hu a helyi tévé riportjában kiszúrta – jóval a hivatalos határidő előtt avatták fel.

„A jogi határidő még egy hónap múlva lesz, tehát tulajdonképpen még nem is indokolt, hogy befejeztük volna, de szeretnénk minél előbb odaadni a lakosság rendelkezésére a gyerekeknek, nagyon figyelték már régóta, hogy mikor lehet bejönni. Úgy gondolom, hogy most van olyan stádiumban, hogy már lehet használni akadálymentesen” – mondta a tudósításban Kovács Péter Barna, a beruházás projektvezetője.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a közelmúltban egy tragikus kimenetelű játszótéri baleset is történt: alig egy hete egy hatéves kislány meghalt, két másik gyerek pedig megsérült, amikor ledőlt egy rosszul karbantartott mászóka a Heves megyei Csány óvodájának udvarán.

Nem csoda, hogy az érdi városháza magyarázkodik: a polgármester a Facebookon „aljas provokációnak” minősítette az ügyet, hivatala pedig az RTL Klub megkeresésére a következőket közölte: „Nem adtuk át a játszóteret, felavattuk és néhány napos próbaüzemet tartottunk.” Tájékoztatásuk szerint a játszótér október 1-je óta újra építési területnek számít, aki engedély nélkül bemegy, szabálysértést követ el. Igaz, erre szerdán még semmi sem figyelmeztette az ott lévőket, nem voltak lezárt területek, és sokan voltak a játszótéren – tudósított a csatorna.

Szinte biztos, hogy mulasztás okozta balesetet

Magyarországon szigorú biztonsági előírások vonatkoznak a közhasználatú játszóterek építésére és üzemeltetésére. A hatályos GKM-rendelet szerint „a játszótéri eszköz üzemeltetőjének a játszótéri eszköz időszakos ellenőrzését az időszakos ellenőrzés végzésére engedéllyel rendelkező szervezettel négyévenként kell elvégeztetni”. Igen ám, csakhogy mivel az üzemeltető és az üzemeltetést felügyelő hatóság gyakran egy és ugyanaz – jelesül az önkormányzat –, egyáltalán nem biztos, hogy bárki ellenőrzi is, hogy ez valóban megtörténik-e. „Magyarországon a játszóterek műszaki állapotának időszakos ellenőrzése az üzemeltetők feladata. Ezek lehetnek cégek, önkormányzatok és egyéb szervezetek is” – mondta lapunknak egy név nélkül nyilatkozó műszaki ellenőr.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

A szakember szerint a csányi esetnél szinte biztosan a karbantartás, üzemeltetés hiányosságai okozták a balesetet. „Ha egy hosszabb ideje működő játszótérnél ilyesmi előfordul, az mindenképpen karbantartási hiba vagy mulasztás. Hogy ezt a mulasztást a hanyagság, a nemtörődömség vagy a pénzhiány miatt követi el az üzemeltető, az már teljesen mindegy” – fejtegeti a szakember, hozzátéve, a szigorú szabályok ellenére is sok a felületes, nem megfelelő javítás. Könnyen lehet, hogy a csányi óvodában is ez okozhatta a bajt, a Hiradó.hu tudósítása szerint miután egy teljesen szétkorhadt fajáték miatt az egyik helyi szülő feljelentést tett az önkormányzat ellen, átfestették az eszközöket. Igen ám, csakhogy a faluban azt beszélik, hogy a felújítást nem kellő odafigyeléssel végezték el; valószínűleg ez lehetett az oka annak, hogy a festék alatt a tartószerkezet elkorhadt. „Nem tudni, mire kérték fel a felújítást végző szakembert. Ha arra, hogy fesse le a játékokat, akkor elvégezte a munkáját. Ha viszont arra, hogy vizsgálja felül és javítsa meg a játszótéri faszerkezeteket, akkor nem biztos, hogy jól járt el.”

A műszaki ellenőr hozzátette, a szigorú szabályok ellenére több balesetveszélyes játszótér is lehet az országban: „Sajnos, gyakran előfordul, hogy hiányzik a pénz vagy a szándék a játszóterek ellenőrzésére, karbantartására.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top