Aktuális

Minket is meglegyint a Lorenzo hurrikán

Szerencsére hozzánk már mérsékelt övi ciklonná szelídülve érkezik meg az Azori-szigetek térésgében hatalmas pusztítást végző hurrikán.

Minket is elér az a hurrikán, amelyik szerdán hatalmas pusztítást végzett a Portugáliához tartozó Azori-szigetek térségében – írja az Időkép.

A legmagasabb, 5-ös kategóriába tartozó Lorenzo ugyan csütörtökre mérsékelt égövi ciklonná szelídült, de így is súlyos károkat okozott Írországban és a Brit-szigetek környékén: a partokat kiürítették a hatalmas hullámok miatt, többfelé kidőlt fák torlaszolják el az utakat, és sok helyen szünetel az áramszolgáltatás.

A légörvény, amely azóta jelentősen legyengült, a Brit-szigetek felől a kontinens belseje felé vette az irányt, és csapadékos, szeles időt hoz magával. Középpontjához képest keletre egy új nyomási központ alakul ki, ami várhatóan szombaton éri el Közép-Európát.

A következő napokban a ciklon hatására több helyen esőre, később záporokra, zivatarokra és kisebb lehűlésre is számíthatunk, de rendkívüli időjárási jelenségre nem kell készülni. Az északnyugati szél szombat este a Dunántúlon, vasárnap pedig országszerte erős, viharos lökésekkel járhat.

Kiemelt képünk illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top