Aktuális

Titoktartási nyilatkozattal hallgattatnák el a tanárokat

Szigorú titoktartási nyilatkozatot íratnának alá a Székesfehérvári Tankerülethez tartozó iskolák pedagógusaival.

Azt is megtiltanák a Székesfehérvári Tankerülethez tartozó iskolák pedagógusainak, hogy a fizetésükről beszéljenek – tudta meg a Népszava egy, a lap birtokába került titoktartási nyilatkozatból.

Mint emlékezetes, a nyáron a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozata indított kampányt, melynek keretében fiatal pedagógusok küldtek be magukról fotókat, amelyeken a nettó bérükkel láthatóak.

Az említett tankerületben a titoktartási nyilatkozatot aláíróknak vállalniuk kell, hogy minden, feladatteljesítés közben tudomásukra jutott tényt, adatot, információt titokként kell kezelniük, még azután is, ha a munkaviszonyuk megszűnik. A titok kiadására csak a bíróság vagy más hatóság kötelezheti őket, máskülönben fegyelmi eljárással kell szembenézniük.

iskola oktatás osztályterem

(iStock)

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a lapnak úgy nyilatkozott: jogsértő lehet az ilyenfajta szigor, nemcsak abban gátolhatja ugyanis a tanárokat, hogy beszéljenek az iskolákban tapasztalható problémákról, hanem abban is, hogy jogsegélyért a szakszervezethez forduljanak. Hozzátette, hogy ilyen titoktartás a köztisztviselőktől várható el, ám ők ezért hallgatási díjat is kapnak, a pedagógusok viszont nem.

Selmeciné Csordás Mária, a Pedagógusok Szakszervezetének vezető jogtanácsosa mindemellett rámutatott: a munka törvénykönyve szerint közalkalmazotti jogviszony tekintetében nem lehet a jogviszony megszűnését követően is titoktartásra kötelezni a közalkalmazottakat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top