Aktuális

Veszélyes kaktusz terjed a Vértesben

Valaki szándékosan kiültette a nemzeti park területére, ami nagyon rossz ötlet volt.

Veszélyes invazív növényfaj, az amerikai fügekaktusz jelent meg a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén. Ez azért gond, mert hosszabb távon kiszoríthatja az őshonos növényeket. Ráadásul a fügekaktusz a világon már több helyen – a horvát tengerparton és Bulgáriában – veszélyes özönfajjá vált, így nálunk is ez a forgatókönyv fenyeget.

A nemzeti park területén megtalált két nagyobb kaktusztő már pirosló terméseket hozott, ezekben valószínűleg életképes magok voltak, és elindult a kaktusz terjedése, mivel hajtásról is képes szaporodni. Valószínűleg valaki kiültette a kaktuszt.

A fügekaktusz kiszoríthatja az őshonos növényeket (Fotó: Duna–Ipoly Nemzeti Park / Berkó Gyöngyi)

A természetvédelmi őrök 2017-ben találtak először fügekaktuszt a Vértes egyik fokozottan védett részén. Az elmúlt két évben irtották őket, de idén volt olyan tő, amit eddig nem vettek észre. Pár évig még biztosan rendszeresen ellenőrizni kell a területet, hogy ne maradjon kaktusz a gyepben.

A télálló kaktuszok Magyarországon is kedvelt dísznövények, mivel jól viselik a hideget, akár a mínusz 10-20 fokos hideget is kibírják.

A nemzeti park munkatársai azt kérik, senki se ültessen ki nem őshonos fajokat a szabadba, pláne védett területen belül. Ezzel csak rosszat teszünk, mert minden özönnövényre jellemző, hogy ahol elszaporodik, kiszorítja az őshonos növényeket a velük együtt élő rovarokkal, madarakkal és egyéb állatfajokkal együtt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top