nlc.hu
Trend

Idegenhonos kaktuszok a Pilisben

Nagy kaktusztalanítás volt ősszel a Pilisben

A Duna–Ipoly Nemzeti Park munkatársai évek óta küzdenek az idegenhonos növényekkel.

Korábban írtunk már arról, hogy idegenhonos kaktuszfajokat találtak a Vértesben és a Pilisben is. A Duna–Ipoly Nemzeti Park munkatársai az utóbbi években több hatalmas zsáknyi kaktuszt gyűjtöttek össze, de – ahogyan írják – egyes részek csak kötélbiztosítással, sziklamászó felszereléssel és tudással voltak elérhetőek.

Októberben ezekről  a területekről is megpróbálták eltávolítani az őshonos faunába kevésbé illő növényeket, és most közzétették a képes beszámolót is a kaktusztalanításról.

 

Az alig néhány száz négyzetméteres területről ismét egy halom kaktuszt sikerült kiásni, de ezzel nem ért véget a munkájuk, ugyanis attól tartanak, hogy nem sikerült minden példányt észrevenniük, és emiatt majd vissza-vissza kell térniük.

A beszámoló végén pedig arra kérnek mindenkit, hogy legyenek felelős növénytartók:

“A kaktuszok cserépben, otthoni kertben nevelve gyönyörűek tudnak lenni, de Magyarországon a természetbe nem valók, könnyen inváziós fajokká válhatnak. Kérjük a természetbe ne ültessen ki senki dísznövényeket, és a kerti hulladék helye sem az erdő szélén van!” 

(via Telex)

Fügekaktuszon pihent meg a macska.

Képünk csak illusztráció. (Fotó: Pixabay)

Még több kaktusz:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top