Otthon

Mexikói kaktuszokra bukkantak a Pilisben

Komoly bajt okozhat, ha az idegenhonos faj elszaporodik az új környezetben.

Szabadba kiültetett ördögnyelvkaktuszokra bukkantak a Pilisben, Kesztölc környékén – tudta meg a Kemma a Pilisi Parkerdő Zrt.-től. 

Az ördögnyelvkaktusz Mexikóban őshonos, a Pilisbe minden bizonnyal úgy kerülhetett, hogy valaki kiültette. A  Pilisi Parkerdő Zrt. a lapot úgy tájékoztatta: előfordul, hogy az idegenhonos fajok beilleszkednek egy új környezetben, sőt, akár hirtelen tömegesen elszaporodnak, felborítva ezzel a meglévő ökológiai egyensúlyt, és kiszorítják az őshonos növényeket. Hozzátették, a Pilisben nincs szó inváziós helyzetről.

ördögnyelvkaktusz

Ördögnyelvkaktusz (Fotó: iStock)

Néhány hete mi is beszámoltunk arról, hogy amerikai fügekaktusz jelent meg a Vértesben. A Duna-Ipoly Nemzeti Park területén megtalált két nagyobb kaktusztő, melyet szintén valaki kiültethetett, már pirosló terméseket hozott, ezekben valószínűleg életképes magok voltak, és elindult a kaktusz terjedése, mivel hajtásról is képes szaporodni.  

A szakemberek azt kérik, senki ne ültessen ki nem őshonos fajokat a szabadba, pláne védett területen belül!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top