Aktuális

„Az, hogy kinek állítunk szobrot, megmutatja, kiket ismerünk el” – Sikeres és elismert nők szobrait szeretné felállítani Budapesten a Hosszúlépés. Járunk?

A fővárosban csak nagyon kevés ismert, jelentős kulturális, tudományos vagy közéleti szereppel bíró nőnek van szobra. A Wonder Woman nevű kezdeményezés ötletgazdái azt remélik, hogy a városlakók segítségével változtatni lehet ezen – ami a hagyományosan férfiközpontú gondolkodás megváltoztatásához is hozzájárulhatna.

„Néhány évvel ezelőtt kitaláltuk, hogy november 17-én, Budapest szülinapján, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének évfordulóján lufit és papírkoronát teszünk a közterületi szobrokra. Jó kis meglepetés volt: reggel arra ébredt a város, hogy fel vannak díszítve a szobrok; de akkor jöttünk rá arra is, milyen kevés híres és sikeres, komoly művészeti, tudományos vagy politikai teljesítménnyel rendelkező nőnek állítottak emléket a fővárosban – mondja Koniorczyk Borbála, a Hosszúlépés. Járunk? alapítója és ügyvezető igazgatója. – A budapesti nőalakok többsége névtelen, jó részük legfeljebb allegorikus tartalommal bír: rengeteg a »tavasztündér«, az »anya gyermekével«, a »munkásnő« és a »kiváló véradó«, de csak kevés olyan nőnek van szobra, akinek valódi történelmi, társadalmi jelentősége van.

Ezért is határoztuk el, hogy idén ősszel elindítjuk új, Wonder Woman nevű projektünket, és megszavaztatjuk a budapestieket arról, kik azok a hölgyek, akiknek a szobrát szívesen látnák a városban. Megkértünk néhány ismert közéleti személyiséget – köztük Mácsai Pált, Döbrösi Laurát, D. Tóth Krisztát, Cseke Esztert, Mautner Zsófit, Nyáry Krisztiánt, Oltai Katát, Vecsei H. Miklóst, Vitézy Dávidot és Liptay Gabriellát –, akik hozzánk hasonlóan fontosnak érzik ezt a missziót, hogy segítsenek kiválasztani tíz olyan asszonyt, akikre szavazhatnak a városlakók, és segítsenek népszerűsíteni a projektünket.”

Fotó: Bankó Gábor

Az internetezők öt kategóriában – politikusok, aktivisták, hősnők; írók, költők; tudósok; képzőművészek; üzletasszonyok – szavazhatnak. Első körben arról dönthetnek, hogy Nemes Nagy Ágnesnek vagy Polcz Alaine-nek állítsanak szobrot Budapesten.

A kezdeményezés mellett az új főpolgármester is kiállt

A Hosszúlépés… már idén tavasszal megpróbálta felhívni a figyelmet arra, milyen kevés nőnek van szobra a fővárosban. „Nőnapon egy flashmob keretében kitettünk három papírszobrot a város három forgalmas csomópontjába – a Ferenciek terére, a Széll Kálmán térre és a Móricz Zsigmond körtérre –, hogy a megszokott bonbon és virág helyett így köszöntsük fel a nőket. Sok pozitív visszajelzést kaptunk – ezért is éreztük úgy, hogy komolyabb formában is folytatnunk kell azt az akciót.”

Fotó: Bankó Gábor

A budapestiek november 17-ig szavazhatnak arról, hogy ki az az öt nő, akinek a szobrát mindenképp szeretnék látni a városban. „Budapest születésnapján hivatalosan is kihirdetjük az eredményt, és kezdeményezni fogjuk a szobrok felállítását.” Koniorczyk bízik abban, hogy kezdeményezésüket a főváros is felkarolja majd. „A projektet az újonnan megválasztott főpolgármester, Karácsony Gergely is támogatja, de ha a városháza valamilyen okból végül mégis kihátrálna az ötlet mögül, közösségi finanszírozásból akkor is összeszedhetjük a szükséges pénzt” – magyarázza.

Az ötletgazdák azt remélik, hogy jövő ősszel már ki is kerülhetnének az új szobrok Budapest köztereire. „Ez egy bátor, de talán tartható dátum” – mondja a Hosszúlépés… alapítója, hozzátéve: nagyon örülne, ha női alkotók mintáznák meg a szobrokat.

„A cél az, hogy társadalmi párbeszédet kezdeményezzünk”

Koniorczyk Borbála szerint már csak azért is fontos lenne, hogy minél több nőnek legyen szobra a fővárosban, mert ez nagyban hozzájárulhatna ahhoz, hogy átalakítsuk, megreformáljuk a hagyományosan férfiközpontú hazai szemléletmódot.

Az, hogy kinek állítunk szobrot, megmutatja, kiket ismerünk el, kiket legitimálunk, kiket szeretnénk példaként állítani az emberek elé. Nagyon fontos lenne, hogy a fiatalok lássák, voltak, vannak olyan nők Magyarországon, akik komoly eredményeket értek el a saját területükön: írók, régészek, orvosok, tudósok, politikusok.

Ez a fiatal lányok számára is motivációt és reményt adhat, ráébresztheti őket, hogy ha keményen tanulnak, dolgoznak, ők is megvalósíthatják az álmaikat.”

Fotó: Bankó Gábor

A Hosszúlépés… ügyvezető igazgatója hangsúlyozza: szeretnék, ha a jövőben minél több elismert, sikeres nőnek állítanának szobrot Budapesten. „A cél az, hogy társadalmi párbeszédet kezdeményezzünk. Nagyon sok javaslatot kaptunk azzal kapcsolatban, kik érdemelnének még ilyen emlékművet a városban” – emeli ki.

Úgy látja, fontos lenne átgondolni a főváros szoborállítási gyakorlatát. „Budapesten folyamatosan rakják le a köztéri alkotásokat, de a többségük üres, minden jelentéstartalmat, mondanivalót nélkülöző zsánerszobor: helyesek, kedvesek, lehet velük fotózkodni a Duna-korzón, de semmiféle gondolatot nem ébresztenek a szemlélőben, csak azért vannak, hogy legyenek” – vélekedik.

Ha te is szívesen szavaznál arról, hogy mely ismert és sikeres nők kapjanak szobrot Budapesten, kattints ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top