Aktuális

Majdnem 6 milliárdot blicceltek össze a magyar utasok

A MÁV-START-nak közel 300 ezer kifizetetlen bírságot kellene behajtania.

Közel 6 milliárd forint tartozása gyűlt össze a bliccelő utasoknak a MÁV-START felé – írja az MTI.

„2019 szeptemberében követeléseink összértéke mintegy 300 ezer kiszabott bírság alapján 5,8 milliárd forint, amiből a menetdíj több mint 586 millió forintot, a pótdíj és egyéb költségek több mint 5,2 milliárd forint összeget tesznek ki” – áll a vasúttársaság közleményében.

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

A MÁV-START figyelmeztetett: a rendelkezésükre álló összes polgári jogi eszközt –köztük a fizetési meghagyásos eljárást, a polgári peres eljárást és a végrehajtási eljárás megindítását is – készek bevetni a nem fizető utasok ellen.

Mint írják, a megbírságolt bliccelők a nagyobb problémákat és a felesleges többletköltségeket is elkerülhetik, ha mihamarabb rendezik az adósságukat. Ehhez a vasúttársaság segítségét is kérhetik: egyedi fizetési konstrukciót, részletfizetést és fizetési halasztást is kaphatnak.

A MÁV-START szerint biztató, hogy egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel: míg 2017-ben még csak 63 millió, addig 2018-ban már közel 100 millió forint folyt be a vasút kasszájába a kiszabott bírságokból.

A vállalat nyilvántartása szerint 2014–2018 között csaknem 93 ezer utassal szemben kellett intézkedniük a kalauzoknak jegy nélküli utazás vagy egyéb vasúti szabályszegés miatt, a felszámított bírságok összértéke négy év alatt közel 2,9 milliárd forint volt, amiből tavaly év végéig 331 millió forintot tudtak behajtani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top