Aktuális

Rekordösszeget hajtott be a MÁV a bliccelőktől

Tavaly 30 ezer alkalommal szabtak ki bírságot bliccelés vagy vasúti szabálysértés miatt.

A vonatokon bliccelő utasok által befizetett követelésbehajtásból befolyt bevétel 2019-ben meghaladta a 103 millió forintot, erre az elmúlt öt évben nem volt példa – közölte a MÁV.

Egy évvel korábban, csak 93 millió volt az éves összeg, 2017-ben pedig még kevesebb, 63 millió folyt be a bliccelőktől.

2017-ben és 2018-ban is 35-35 ezer jegyzőkönyvet állítottak ki a jegyvizsgálók bliccelés vagy egyéb vasúti szabálysértés miatt, 2019-ben pedig 30 ezer alkalommal szabtak ki bírságot 313,1 millió forint értékben.

A vasúttársaság 2019-ben összesen 794 egyösszegű és 2334 részletfizetésre irányuló fizetési megállapodást kötött, valamint 33,8 ezer felszólítást küldtek ki levélkampány keretében.

A MÁV-START munkatársai telefonhívásokkal, levélkampányokkal, sms-ekkel szólítják fel az adósokat és ösztönzik őket együttműködésre. A követelésbehajtási dolgozóknak széles eszköztár áll rendelkezésére az adósok fizetési hajlandóságának növelése, a követelések rendezésének feltételeit tartalmazó fizetési megállapodások megkötése érdekében.

Bizonyos nagyságrendig saját hatáskörben dönthetnek részletfizetésről, halasztásról, esetleges mérséklésről, így módjukban áll az adósok számára egyedi fizetési konstrukciókat kidolgozni.

A fizetést megtagadó, a fizetési megállapodásban foglaltakat be nem tartó utassal szemben jogi eszközökkel lép fel a vasúttársaság. Az együttműködést megtagadók fizetési meghagyást kapnak, végső esetben végrehajtás alá vonják jövedelmüket, ingó és ingatlan vagyonukat, a jogi eljárás jelentős költségei pedig szintén az adóst terhelik.

(Kiemelt kép: MTI/Varga György)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top