Aktuális

Mobilszolgáltató nevében csalt ki bankkártyaadatokat egy magyar fegyházban ülő rab

A bűncselekmény elkövetéséhez egy becsempészett mobiltelefont használt.

A Kaposvári Járási Ügyészség 28 rendbeli, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat két férfi ellen, akik bankkártyaadatokat csaltak ki a sértettektől, majd azokat felhasználva okoztak kárt.

Az egyik vádlott a felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt kiszabott nyolc év fegyházbüntetését töltötte az egyik büntetés-végrehajtási intézetben, amikor hozzájutott egy mobiltelefonhoz. A mobiltelefonnal kezdeményezett hívások során magát az egyik mobiltelefon-társaság munkatársának adta ki, majd a sértettektől adategyeztetésre hivatkozva kicsalta a bankkártyaadataikat.

(Illusztráció! Forrás: Unsplash)

A csalárd módon megszerzett adatokat a vádlott továbbította a társának, aki azzal az egyik szolgáltató internetes felületén mobiltelefon-egyenlegfeltöltéseket hajtott végre. Ilyen módon négy sértettnek összesen 270.000 Ft kárt okoztak.

Az egyenlegfeltöltéseket végző férfinak volt egy másik társa is, akinek a segítségével további 24 sértett bankkártya adatait szerezte meg, melyekkel visszaélve a sértetteknek 5000 és 60.000 forint közötti összegű kárt okozott.

Az ügyészség mindkét vádlottal szemben börtön fokozatú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bíróság a börtönből telefonáló és különös visszaesőnek minősülő férfival szemben két év hat hónap, míg társával szemben egy év nyolc hónap szabadságvesztést szabjon ki, amennyiben a bűncselekményeket az előkészítő ülésen beismerik.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top