nlc.hu
Aktuális
Fodor Zsóka unokázós csalók ellen küzd

Fodor Zsóka unokázós csalók ellen küzd

Az ország egyik kedvenc „nagymamája”, Fodor Zsóka igazán jó választás volt az „unokázós csalásról” szóló bűnmegelőzési videó főszerepére, hiszen igen hitelesen adja a kiszemelt áldozatot.

Az úgynevezett unokázós csalások közös jellemzője, hogy a bűnözők telefonon hívnak fel idős embereket. A csaló a kiszemelt áldozat hozzátartozójának (unokájának, gyermekének) adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Azt állítja, hogy az illető valamilyen bajba került (például autóbalesetet szenvedett vagy tartozása van), és sürgősen pénzre van szüksége. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka,  akadályoztatására hivatkozva valakit elküld a pénzért, esetleg ékszerekért.

A csalók általában telefonkönyv alapján, találomra hívják fel a potenciális célpontokat, de az is előfordul, hogy előzetesen a kiszemelt áldozat lakókörnyezetében puhatolóznak, vagy a közösségi oldalakon megadott információkat felhasználva teszik hihetőbbé történetüket.

A rendőrség tanácsai arra az esetre, ha valaki ilyen hívást kap:

  • Járjunk utána, hogy valóban baj van-e:
  • Tegyük le a telefont, majd hívjuk vissza hozzátartozónkat.
  • Tegyünk fel ellenőrző kérdéseket:
    „Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?”
  • Ne hagyjuk, hogy sürgessenek, próbáljunk nyugodtak maradni!
    Egy életmentő műtét külföldön sem maradhat el, mert valaki nem tud azonnal fizetni.
  • Hivatalos személy nem kér pénzt:
    se rendőr, se mentő, se tűzoltó.
  • Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni hívjuk azonnal a 112-es segélyhívószámot!
  • Ne adjuk meg adatainkat ismeretleneknek!

A rendőrség célja, hogy az elkövetési módszer tudatosításával lehetőleg senki se dőljön be a csalóknak. Minél többen beszélgetnek erről idős rokonaikkal, ismerőseikkel, annál kisebb eséllyel csaphatják be őket. Mutassátok meg a videót a szeretteiteknek is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top