Aktuális

Nemsokára teljesen eltűnhet a magyar málna

Évről-évre kevesebb a termés. Míg 40 éve 7 ezer hektáron 27 ezer tonna málna termett, addig ma már 100 hektáron másfél tonna mennyiségnél is kevesebb van.

Egyre kevesebb magyar málnát találni a boltokban és a piacokon. A TV2 Tények című műsorában megkérdezett vásárlók a málna árát mind megfizethetetlennek tartják, és nem egyszer gondolják úgy, hogy átverték őket, mert a termékről utólag kiderült, hogy nem is magyar volt Miközben a magyar málna igencsak népszerű és keresett termék lenne. 

A hiány és a csökkenő mennyiség mögött több ok is áll, egyrészt a drámai munkaerőhiány, másrészt a poloskák gyakran támadják meg a málnát. A poloskák megszúrják, amitől a kis málnaszemek nem fejlődnek ki, így a gyümölcs végül kicsi marad vagy csúnya lesz. A hagyományos málnát ráadásul a klímaváltozással összefüggő hosszú őszök és a mostanában jellemző nagy hőingadozások is megviselik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top