Aktuális

Félmilliárdos műkincseket loptak a múzeumból, hónapokkal később tűnt csak fel

Hónapokig hamis érmegyűjteményt állítottak ki Győrben.

Ellopták a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum érmegyűjteményét, és nem is tudni pontosan, mikor. Az összesen mintegy 500 millió forint értékű gyűjtemény eredeti darabjai ugyanis az Index értesülései szerint már több külföldi aukción is megfordultak. A lap úgy tudja, egyes aukciókon több tíz millió forintos tételek is szerepeltek.

Gál Katalin, a Győri Főügyészség szóvivője elmondta, hogy különösen nagy értékű lopás gyanúja miatt fél éve nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda. Mivel a nyomozás azután indult, hogy észrevették, hamis érmék láthatóak a tárlaton, elképzelhető, hogy az eredeti darabokat évekkel ezelőtt elvitték.

A Radnai-gyűjtemény a győri Rómer Flóris Múzeumban (MTI Fotó: Krizsán Csaba)

A rendőrség már lefoglalta a hamis érmegyűjteményt. A múzeum igazgatója a nyomozás érdekeire hivatkozva semmit nem árult el az ügyről. 

A győri múzeum térsége különösen fontos a hazai kulturális örökség szempontjából, ugyanis a gyűjtőterületén vannak a legjelentősebb ismert hun kori, avar, longobárd és szláv emlékek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top