nlc.hu
Aktuális

Szétlopta a múzeumot egy alkalmazott

Éveken át hamisítványokra cserélte a múzeum festményeit egy alkalmazott, jól megszedte magát a képeladásokból

Bejárása volt a raktárba, ezt ki is használta.
múzeum,

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott egy müncheni múzeum egykori alkalmazottja, aki két éven át több festményt hamisítványra cserélt, az eredeti műalkotásokat pedig árverésen értékesítette. A férfi – akit 1 év és 9 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek – 2016 májusa és 2018 áprilisa között volt a múzeum műszaki dolgozója, és bejárása volt abba a raktárba, amelyben a festményeket őrizték.

Hamisítványra cserélte ki például Franz von Stuck Mese a békakirályról című festményét. Az eredeti műalkotást egy müncheni aukciósházzal árvereztette el, egy svájci galéria jutott hozzá 70 ezer euróért. Az aukciósház által felszámított költségek levonása után a férfi körülbelül 50 ezer euró nyereségre tett szert. Eduard von Grützner és Franz von Defregger egy-egy festményét is ellopta a múzeum raktárából. Az egyik műalkotást elárvereztette, a másikat pedig eladta az aukciósháznak, amivel további 12 ezer eurót keresett.

Az illető a pénzt adósságainak törlesztésére és fényűző életstílusának fenntartására használta. Többek között új lakást, drága karórákat és egy Rolls Royce gépkocsit is vásárolt magának.

A vádlott a tárgyaláson beismerő vallomást tett, a bíróság közlése szerint „őszinte megbánást tanúsított”. Vallomásában azt mondta, hogy nem előre megfontoltan cselekedett, és nem tudja, miért viselkedett így. 

(MTI)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top