nlc.hu
Aktuális
Utálja a róla készült portrét, kitiltatná a múzeumból

Utálja a róla készült portrét, leszedetné a múzeum faláról a világ egyik leggazdagabb embere

A portré készítőjének nem volt célja, hogy a kép tetsszen is az ihletőjének. Csupán hatást szeretett volna kiváltani.
Nem tetszik neki a róla készült portré, leszedetné a múzeum faláról a világ egyik leggazdagabb embere

II. Erzsébet királynő, III. Károly király, Jimi Hendrix a korábbi ausztrál elnök, Scott Morrison és a világ egyik leggazdagabb embere, a bányamágnás Gina Rinehart: többek között ők is a szereplői annak a nagy port kavart portrésorozatnak, amelyet egy ausztrál festőművész, Vincent Namatjira jegyez, és amit március óta állít ki az ország nemzeti galériája.

„Olyannak festem meg a világot, amilyennek látom” – írta a CNN amerikai hírcsatornának eljuttatott közleményében a festő, majd hozzátette, a sorozathoz a világ – és főleg Ausztrália – leggazdagabb, legbefolyásosabb és legnagyobb hatalmú embereit festette meg.

Azokat, akiknek hatásuk van a szülőhazámra, és még közvetlenebbül rám – mindegy, hogy ez a hatás negatív vagy éppen pozitív.

Namatjira hozzátette, nem ragaszkodik ahhoz, hogy az emberek szeressék a képeit. Az sem érdekli, hogy a képeken szereplők mit szólnak hozzájuk. Csak azt az egyet szeretné, hogy a képek hatást váltsanak ki. „Remélem, hogy rászánják az időt, és miközben a sorozatomat nézik, felteszik maguknak azt a kérdést, hogy vajon ez az ausztrál srác miért festette meg pont ezeket az embereket. Vajon mit akar mondani?” A festő szerint lesznek, akik viccesnek találják a képeket, mások meg épp, hogy offenzívnek, „de remélem, hogy a többség eljut addig, hogy meglássa a képek komolyabb mondanivalóját is.”

A bányamágnás nem kér a portréból

Miközben a sorozat március óta látható az Ausztrál Nemzeti Galériában, az egyik szereplő, a világ egyik leggazdagabb embereként számon tartott bányamágnás, Gina Rinehart, aki 2012-ben azzal került a hírekbe, hogy tapasztalatlannak, felelőtlennek és tudatlannak nevezte saját gyerekeit ahhoz, hogy rájuk bízza a cég részvényeit, 2020-ban pedig 10 random dolgozójának adott százezer dolláros prémiumot, most azzal borzolja a kedélyeket, hogy személyesen hívta fel a galériát, hogy követelje a szerinte nevetséges portré eltávolítását.

A CNN cikke szerint a galéria azt válaszolta, hogy 1973 óta – vagyis pontosan azóta, hogy szert tettek Jackson Pollock Kék Pólusok című festményére – folyamatos diskurzust folytatnak arról, milyen alkotások kapjanak állandó helyet a galéria gyűjteményében. „Olyan munkákat tárunk az ausztrál emberek elé, amik inspirálják és tanítják őket a művészetről.”  

Véleménye lehet, de nem tüntetheti el

A vizuális művészeti ágakat tömörítő ausztrál szervezet, a NAVA az ügy kipattanása után védelmébe vette a portré alkotóját, Namatjirát. Szerintük a milliomosnőnek joga van a művész munkájáról véleményt mondania, de ahhoz nincs joga, hogy nyomás gyakoroljon a festményt kiállító galériára, hogy eltüntesse a képet, csak mert neki az nem tetszik. Penelope Benton, a NAVA szóvivője szerint, ha a galéria enged a milliárdosnak azzal veszélyes precedenst teremt a cenzúrát és az alkotói szabadságot illetően.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top