nlc.hu
Európa-bajnokság
Európa-bajnokság gyorstalpaló

Megtört a 14 meccses sorozat, Szoboszlai Dominik mindenkire ráijesztett – Eb gyorstalpaló

Az egész ország izgatottan várja a közelgő Labdarúgó-Európa-bajnokságot, azonban a kontinenstornát megelőző felkészülési mérkőzések is bőven tartogattak meglepetéseket. Összeszedtünk mindent, amit az Eb-ről tudni kell.

Az egész ország teljes focilázban ég, ami nem csoda, tekintve, hogy hamarosan kezdetét veszi a 2024-es Labdarúgó-Európa-bajnokság. Az UEFA által szervezett kontinenstornát négy évente rendezik meg a férfi labdarúgó-válogatottak számára immár 17. alkalommal. A június 14-től július 14-ig tartó tornának idén Németország ad otthont, a bajnokságot pedig már-már egy komplett stadiontúra is követ. Egy hónap leforgása alatt 10 különböző városban, azaz 10 különböző stadionban játszanak majd a csapatok. A városok között szerepel: München, Dortmund, Stuttgart, Frankfurt, Hamburg, Düsseldorf, Köln, Lipcse és Gelsenkirchen. 

A torna utolsó helyszíne Németország legnagyobb stadionja, vagyis a berlini Olimpiastadion, ami már kétszer is volt világbajnoki házigazda. A magyar válogatott az első csoportkörben Skóciával, Németországgal, valamint Svájc ellen fog játszani. Az első mérkőzésre június 15.-én szombaton, délután 3 órakor kerül sor. 

A magyar válogatott 38 év után először jutott tovább csoportelsőként

A kontinenstornán összesen 24 nemzet lép pályára. Az idei lesz a magyar labdarúgó-válogatott ötödik Eb szereplése, azonban 38 év után ez az első alkalom, hogy csoportelsőként jutottunk tovább a selejtezőn. A selejtező döntött arról, hogy melyik 23 csapat jut ki az Eb-re – a házigazda, vagyis a német válogatott automatikusan a résztvevők közé került –, így a csoportgyőztesek, illetve a második helyezettek automatikusan az Eb résztvevők közé kerültek. A maradék három helyet a pótselejtezőn döntötték el. Utoljára 1985-ben fordult elő, hogy a magyar válogatott nem kényszerült pótselejtezőre. 

A magyar labdarúgó-válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott (Fotó: Getty Images)

60 évvel ezelőtt értük el a legjobb eredményt az Európa-bajnokság történetében

1964-ben, azaz 60 évvel ezelőtt szerepelt a legjobban a magyar labdarúgó-válogatott, ugyanis ekkor a legjobb négy közé sikerült bejutni. Ekkor még nem is Európa-bajnokságnak, hanem Európai Nemzetek Kupájának hívták a tornát. A válogatott az öt Eb alatt összesen 11 mérkőzést játszott, amely között szerepelt 2 győzelem, 4 döntetlen és 5 vereség. 

Nagy visszhangot váltottak ki a felkészülési mérkőzések 

Nem kérdés, hogy az egész ország izgatottan várja a válogatott keret első tétmeccsét, azonban a németországi szereplést megelőzően négy felkészülési meccsre is sor került, ami nem kevés izgalmat és aggodalmat váltott ki a drukkerekből. Az Európa-bajnokságot megelőző utolsó előtti felkészülési ellenfelünk Írország volt. A Dublinban megrendezett tornán az ír csapat felé billent a mérleg, ugyanis 2-1-es győzelmet zsebeltek be.

Ezzel a mérkőzéssel megtört a magyar válogatott 14 meccses veretlenségi sorozata, így többen aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a csapat vereséggel vág neki a Eb-nek.

Persze nem elhanyagolható a tény, hogy a legtöbb játékos topligás csapatokban játszik, így a szezon végetértével a játékosok is elfáradtak, ráadásul a hírek alapján Marco Rossi szövetségi kapitány sem kímélte őket a felkészülés alatt. 

Szoboszlai Dominik mindenkit megijesztett

Az utolsó felkészülési mérkőzésen – amit az Eb főpróbájaként is emlegetnek – Izrael ellen játszottunk és nem túlzás azt állítani, hogy a magyar labdarúgó válogatott magabiztosan uralta a pályát. Ennek köszönhetően 3-0-ra nyertünk, azonban az öröm nem volt teljesen felhőtlen. 

Szoboszlai Dominik az Izrael elleni mérkőzésen

Szoboszlai Dominik az Izrael elleni mérkőzésen (Fotó: Getty Images)

Szoboszlai Dominik egy sérülés miatt nem szerepelhetett a 2020-as Labdarúgó-Európa-bajnokságon, így mindenki imádkozott azért, hogy az idei évben a csapatkapitány sértetlen maradjon. Ennek fényében nem csoda, hogy az egész országot megijesztette, amikor az utolsó felkészülési mérkőzésen cserét kért, mivel beállt a bal combja, ezért úgy döntött, hogy nem folytatja tovább. Szoboszlai Dominik a meccs után mindenkit megnyugtatott és a következőket mondta: 

Jól leszek!

-mondta. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top